Doğa Mücadelesiİkizdere DirenişiManşetYerel

İkizdere Vadisi’nde taş ocağına karşı direniş devam ediyor: Yurttaşların üzerine kepçe sürüldü

0

Haber: Gençağa Karafazlı – Hüseyin Altun 

*

Rize İkizdere‘de bulunan İşkencedere Vadisi‘nde Cengiz İnşaat tarafından İyidere Lojistik merkez inşaatına malzeme tedarik etmek amacıyla açılmak istenen taş ocağı için dün başlayan çalışmaları protesto eden yurttaşlara polis ve jandarma engel olmaya çalıştı, yurttaşların üzerine kepçe sürüldü.

Polis ve Jandarma, vadiyi yol boyunca hem trafiğe hem de yayaların geçişine kapattı. Yaşananları duyan yurttaşlar ise İşkencedere Vadisi’nde toplanmaya başladı.

‘Bölgemizin katledilmesini istemiyoruz’

Uzun zamandır devam eden çadır nöbetinde de bulunan Dursun Baş, vadiye giren kepçeyi engellemeye çalıştı. Çabalarına rağmen kepçenin vadiye girişini engelleyemeyen Baş, bu kez de kepçenin önüne atladı. Ancak kepçe operatörü yoluna devam etti ve Baş’ı kepçenin küreğiyle kenara itti.

Sabah saatlerinde vadiye altı minibüs jandarma ve polisin geldiğini aktaran Baş, vadinin katledilmesini istemediklerini bir kez daha dile getirdi:

SİT alanı ilan edilmiş bölgemizin katledilmesini istemiyoruz. Bu cennet vadi bizim yaşamımızdır. ‘Bu vadiyi Cengiz İnşaat için katletmeyin’ diyoruz. Başka uygun olabilecek alanlar taş ocağı için bulunabilir. Bizim bu vadimizden 3 km uzağında aktif olarak çalışan iki taş ocağı var. Gitsin, oradan taş alsınlar.”

‘Çalışma yasal değil’

Dursun Baş, vadide yapılacak çalışmaların yasal olamadığını da hatırlatarak, vadi için direnmeye devam edeceklerinin altını çizdi:

Burada yapılacak olan çalışma yasal değil. Bu vadide taş ocağı açılacak olan yerde daha önce başka bir firma taş ocağı açmak istedi. Yargıya başvurduk ve yargı bu vadide taş ocağı açılmasının uygun olmadığına karar vermişti. Şimdi aynı yer ve aşağısında devlet kendi gücünü kullanarak taş ocağı açarak Cengiz inşaata taş verecek.

Burada Cengiz inşaatın iş makineleri daha doğrusu onun belirlediği bir taşeron, tonlarca dinamit patlatarak taş çıkartacak. Bu koruma altına alınan 200 vadiden biri olan İşkencedere Vadimiz Cengiz için katledilecek. Buna karşı direneceğiz.”

Kadınlar vadide

Öte yandan, Dursun Baş’ın açıklama yaptığı sırada, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu onlarca kişinin kepçeyi vadiden çıkarmak için toplandığı bilgisi geldi.

Vadideki son gelişmeleri öğrenen il dışındaki İkizderelilerin de bugün bölgeye gelerek direnişe destek vereceği bilgisi paylaşıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.