Manşetİkizdere DirenişiYerel

İkizdere için verilen bilirkişi raporu 180 gündür ‘yok hükmünde’: Cengiz Holding kırıma devam ediyor

0

Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen liman projesine hammadde temini için Rize‘nin İkizdere ilçesinde bulunan Eskencidere Vadisi‘nde süren taş ocağı çalışmaları, bilirkişi raporunda “uygun bulunmamasına” rağmen sürüyor.

Ocağa karşı direnişini sürdüren bölge halkı ise tam 180 gündür raporun, mahkeme tarafından dikkate alınarak gereğinin yapılmasını bekliyor.

Eskencidere Vadisi’ndeki ormanlık alanda şimdiden büyük tahribata yol açan ocak için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) “Gerekli değildir” kararına karşı, yöre köylüleri ve  İkizdere Çevre Derneği’nce açılan dava kapsamında yedi uzman bilirkişi rapor hazırlamış, raporda projenin usulsüz olduğu ve Eskencidere Vadisi‘ne yapımının uygun olmadığı kaydedilmişti.

Raporda, Proje Tanıtım Dosyası’nda (PTD) heyelanla ilgili yeterli çalışmanın olmadığı, su kaynaklarının görebileceği zararlara değinilmediği belirtilerek, yaban hayatının ve bölgede yapılan tarımın çalışmadan olumsuz etkileneceğine vurgu yapılmıştı.

İkizdere direnişçilerinin avukatı Yakup Okumuşoğlu da, hazırlanan bilirkişi raporu doğrultusunda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vereceğini beklediklerini kaydetmişti.

“Taşocağı için hazırlanan bilirkişi raporuna 180 gündür niye uyulmuyor” diye soran İkizdere Çevre Derneği, 25 Şubat’ta bölgedeki fidanları kurtarmak için yapılacak ‘kar yürüyüşü’ne çağrı yaptı:

25 Şubat’ta ‘fidanları kurtarma’ eylemine davet

“Eskencidere’de ağaçlarla birlikte fidanlar da yok ediliyor. Fidanları kurtarmaya devam etmeliyiz” denilen açıklamada, taşocağından gelen son görüntülerde vadinin bir daha geri dönmemek üzere yok edildiğinin açıkça görüldüğüne dikkat çekildi.

Açılan davaya ve bilirkişi raporuna karşın vadide 180 gündür çalışmanın sürdüğüne vurgu yapılan açıklamada, “Rize İdare Mahkemesi burada ne yapıyorsunuz demiyor, diyemiyor. Gün gelecek bunları ibretle okuyacağız, Tarihe doğamızın nasıl yok edildiğini, yok edilen vadimizi not edelim” denildi. 

CHP Milletvekili Murat Çepni de Meclis’te yaptığı konuşmada, bilirkişi raporuna rağmen mahkemenin vadinin yok edilmesini beklediğini belirterek, herkesi 25 Şubat’taki etkinliğe davet etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.