TürkiyeKoronavirüs SalgınıManşet

AVM’leri iki günde iki milyonu aşkın kişi ziyaret etti

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “kontrollü normalleşme” planı kapsamında dün açılan alışveriş merkezleri (AVM) iki günde 2 milyonun üzerinde ziyaretçinin akınına uğradı. Bir televizyon kanalına konuşan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, AVM’leri ilk gün 1 milyon 200 bin, ikinci gün 1 milyon 100 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

Hüseyin Altaş, “Birinci gün yüzde 23 civarında bir giriş var. Bu da 1 milyon 200 bin kişiye tekabül ediyor. Normal zamandaki giriş sayımız 6.5 milyon civarında. İkinci gün ise 1 milyon 100 bin ziyaretçi gitti. Zaten düşündüğümüz gibi seyrediyor. Yüzde 20’lerle başlarız giriş sayısında, yavaş yavaş yüzde 30, 40 ve 50, Eylül’den sonra yüzde 60 ve 70 diyerek gideriz” dedi.

‘Kuyruklar kontrollerden’

AVM önündeki kuyrukların Avrupa’da da olduğunu belirten Altaş, halkın sosyal mesafe kuralına çok iyi uyduğu için girişlerin zaman aldığını söyledi.  Altaş, “Halkımızı uyarmak istiyorum, dışardaki sosyal mesafeyi de koruyun. AVM’ye gireceğiz diye sosyal mesafeyi ihlal etmek yanlış. Kuyrukların oluşması sosyal mesafe, hijyen, maske kontrollerinin yapılmasından dolayı oluşuyor. Yoğunluktan oluşan kuyruklar değil” dedi.

426 AVM’den yaklaşık 420’si Bilim Kurulu’nun aksine önerileri dışında açıldı. 

9 ilde vaka sayısı arttı

Alınan önlem ve yasaklara rağmen enfekte kişi sayısının arttığı illerin başında Batman geliyor. 3 Nisan’da 9 olarak açıklanan vaka sayısı büyük bir artışla bu hafta 450’ye kadar yükseldi.

Nüfusa göre koronavirüs vakasının en çok görüldüğü yerlerden biri olan Uşak’ta da 2 Nisan’da 38 olarak kayıtlara geçen vaka sayısı son döneme yükselişe geçti. 367 bin nüfuslu kentte 2 bin 950 test yapıldı. Toplam vaka sayısının ise 441 olduğu açıklandı.

Rize’de de sayı arttı

Rize’de de halkın rehavete kapılması, sosyal mesafe ve kişisel izolasyonun ihlal edilmesi vakalarda artış gözlenmesine neden olduğu bildirildi. Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında ciddi anlamda düşen vaka sayılarının vatandaşların virüs tamamen yok olmuş gibi rehavete kapılmalarının neden olduğunu, bu nedenle vakaların yeniden artış gösterdiğini söyledi.

Bugüne kadar 8 kişinin koronavirüsten dolayı hayatını kaybettiği Mardin’in Nusaybin ilçesinde de 50 kişi pozitif vaka olarak kayıtlara geçti. 3 Nisan’da Mardin genelinde açıklanan vaka sayısı 50 iken, Nusaybin şimdi tek başına bu sayıyı geçti. Şehirde üç kırsal mahalle ve şehir merkezinde çok sayıda evde karantina uygulanıyor.

Kars’ta son güncel rakamlar açıklanmadı ancak Kars Valisi Türker Öksüz vatandaşları, “Maalesef sokaklarımızın dolu olduğunu ve vatandaşlarımızın sosyal mesafe kuralına riayet etmediklerini görüyoruz. Son 10 günde vaka sayılarımızda artış olduğunu özellikle belirtmek istiyorum” sözleriyle uyardı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.