İğneada’da Termiğe karşı çadır kamp

İğneada beldesinde kurulması planlanan Trakya Entegre Termik Santrali istemeyen aktivistler bölgede 24 saat boyunca kamp kurdu.

Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) önderliğinde Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve İstanbul ‘dan gelen çok sayıda aktivist, Beğendik köyünde sabah saatlerinden itibaren çadır kurmaya başladı.

Komşu Bulgaristan’ın Rezova köyünden de Beğendik köyü ile eş zamanlı yakılan kamp ateşiyle destek mesajı geldi.

İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık, yaptığı açıklamada, termik santral kurulduğu takdirde, bölgeye yapacağı tahribatı düşünmeyi istemediklerini söyledi.

Trakya Entegre Termik Santral Projesi’ni Trakya bölge insanın yanı sıra Bulgaristan vatandaşlarının da istemediğini anlatan Işık, şöyle konuştu:

“Bütün duyarlı vatandaşlara teşekkür ediyorum. Çevreci vatandaşlarımız çadırlarını kurdu, geceyi bölgede geçirecekler. Bulgaristan’ın Rezova şehrinde aynı şekilde protestolar sürüyor. Tepkimizi dile getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz. Termik santral ile kömürler yanacak.

Senelik 2 milyon 850 ton kömür yakılacağını biliyoruz. Saatte 360 ton kömür yanacak. Bölgedeki tahribatı düşünmek istemiyoruz. Devletimizin duyarlı olacağına inanıyoruz.”

DAYKO Başkanı Nusret Türkkan da cennet gibi bir bölgede termik santral istemediklerini belirterek, kamp yapma amaçlarının termik santrale karşı çıkmak olduğunu ifade etti.

“Bulgaristan ve Türkiye halkı termik santrali istemiyor” diyen Türkkan, “Longoz ormanlarına yapılması planlanan termik santral için yer seçiminin yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bu bölgeyi herkesin görmesi gerekiyor. Yanlış bir proje, doğa dahi bu projeye karşı çıkacaktır. Bütün canlılar bu projeye karşı” diye konuştu.

(Yeşil Gazete)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hak savunucularından kent hayvanları için yarın AYM önüne çağrı

Hak savunucuları, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde sokakta yaşayan hayvanlara yönelik 'katliam yasası'nı esastan görüşme kararı alan AYM'nin önünde toplanacak.

Afrika: Zenginlerin yarattıkları iklim krizinin bedelini ödeme zamanı geldi

'Afrika, yok denecek kadar az karbon ayak izine rağmen iklim felaketlerinin ön cephesinde yer alırken, fosil yakıt endüstrisi rekor kârlar elde etmeye devam ediyor.'

Türkiye, açık denizlerin biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan BM anlaşmasını imzaladı

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olması için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Yürürlüğe girmesi için ise 60 ülkenin 2025'e kadar onayı bekleniyor.

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

[İklim Masası] Zenginlerin karbon ayak izi, tahminlerden çok daha yüksek

Zenginlerin karbon ayak izi, toplumun kalanı tarafından olduğundan çok daha düşük tahmin ediliyor. Eşitsizliğe dair farkındalığı artırmak en zenginlerin iklim politikalarına desteği artırabilir.

EN ÇOK OKUNANLAR