Yeşeriyorum

İfade Kırışıklığı

0

Insanların daha güzel görünme ihtiyacının yarattığı bir sektördür, kozmetik sektörü. Aşırıya kaçılmadığı, olmadık şeyler yapılmadığı zaman naçizane benim hiçbir itirazım olamaz. Ne var ki, bunu da mı görecektik dedirtecek şeyler oluyor bu sektörde.

Bir gün gazeteyi açtım, bir de ne göreyim. Sayfanın yarısını kaplayan bir reklâm var. Başlıkta büyük harflerle ifade kırışıklığına son diye yazıyor. İfade kırışıklığı bu, boru değil. İçeriğini okudum sonra. Beşerin beşeri ilişkilerinin, yüzünde yarattığı ifadeler, ifade kırışıklığı denen mühim bir şeye yol açıyormuş. İnsanın surat ifadesi, misal alnını kırıştırması, kaşlarını çatması vb… yüzünde normal olarak kırışıklıklara yol açar ya; işte reklâmı yapılan ürün, bu tarz kırışıklıklara devrim niteliğinde çözüm sunuyormuş. Meymenetsiz suratlar daha bir meymenetli, güzel suratlar daha bir albenili, sert bakışlar daha bir yumuşak, kaytan bakışlar daha bir çapkın, tepesinin tası atanlar daha bir naif, malak malak bakanlar daha bir çekici, şeytan görsün yüzünü denilen yüzler daha bir görülesi, ablak suratlar daha bir pırıltılı olacaksa bizden yana eyvallah; olmayacaksa sözümüz, ifademizden muzdarip:

Ben insanım.

Emeğim yüzümde birikir, alnım kırışır

Emeğim ellerimde birikir, ellerim kırışır

Emeğim dirseklerimde birikir, dirseklerim kırışır

Ben insanım

Öfkem yüzüme yansır. Kaşlarımı çatarım, alnım kırışır

Mutluluğum yüzüme yansır, gevrek gevrek gülerim, yanaklarım kırışır

Kalemi dudaklarımla burnum arasına sıkıştırırım, burnum kırışır

Balık olurum; dudaklarımı birleştirir, yanaklarımı çökertirim. Dudaklarım kırışım

Güneş ışığı yüzüme çarpar, gözlerimi kısarım, şakaklarım kırışır

Ben insanım

Kırış kırış, buruş buruş, çatlak çatlak

Ben müşteriyim

Alnımdaki, ellerimdeki, dirseklerimdeki, yanaklarımdaki, burnumdaki, dudaklarımdaki, şakaklarımdaki kırışıklıklar bir şeyler ifade etmeyen ayıplarım

Ayıplarımı örtmek için botokslandım, silikonlandım, yüzümü gerdirdim, kremlendim, makyajlandım.

Gelecek kuşaklarda bu ayıbı hatırlasın diye paraları kırıştırdım; kendime yeni bir ben yaptım.

Not: Enerjimizi ve kaynaklarımızı dünyanın çok daha mühim sorunlarına harcayabiliriz. Dünya yaşayan bir varlıktır ama ne yazık ki insan gördüğünde, şeytan görmüşe dönüyor artık. İfadesi fena kırışıyor. Bu yüzden asıl mühim olan dünya için bir kırışıklık kremi yapabilmektir.

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.