Dış Köşe

İdamlara rağmen umutla – Salil Shetty

0

22.09.2011 Perşembe akşamı, Amerika Birleşik Devletleri’nin Georgia Eyaleti’nde, Troy Davis infaz edildi. İnfazı durdurmak için yapılan temyiz başvuruları, Georgia ve Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemeleri’ne Troy Davis’in avukatı tarafından yapılmıştı. Georgia Yüksek Mahkemesi infazın gerçekleşeceği yerel saatle 19:00’a kısa bir süre kala bu başvuruları reddetti. ABD Yüksek Mahkemesi temyiz kararını incelemek için infazı geçici bir süre tecil etti, fakat temyizin reddiyle infaz 4 saat gecikmeyle gerçekleştirildi.

Uluslararası Af Örgütü sayesinde, Troy’un hikayesi dünyaya yayıldı. Troy’un hayatını kurtarma savaşının başarısızlıkla sonuçlanması inanılmaz derecede acı verici. Fakat bu kurtarma eylemini başlatarak, Uluslararası Af Örgütü, ABD ve diğer ülkelerde, ölüm cezası tartışmasını halk içine taşıdı. Son birkaç gündür Troy için bütün dünyada 300’un üzerinde gece ve gündüz sokak eylemleri düzenlendi. Yaklaşık bir milyon kişi, Troy’un infazının durdurulması için yazılan dilekçeyi imzaladı. Yüz binlerce kişi, Troy Davis için internette tweet attı. O gece, Troy odaklı tweetler sitede en çok tweet edilenler listesine girdi. Medyanın ilgisi yoğundu ve CNN, BBC, The New York Times’da dahil, yüzlerce internet, yazılı basın ve radyo kanalları bu olayı ele aldılar. Bu ilgi, ölüm cezası karşıtı göstericilere düşüncelerini ifade etme olanağı sundu.

Troy’un anısına başlattığımız eylemlere verilen tepki öylesine emsalsizdi ki, web sitelerindeki çoğu bölümlerimiz en yüksek ziyaretçi miktarlarını kaydettiler. UAÖ İngiltere Şubesinin internet sitesini Troy için ziyaret eden o kadar çoktu ki, siteleri Georgia Aflar ve Şartlı Tahliyeler Kurulu tarafından engellendi. Bu konuda ABD şubesiyle çok yakından çalışan UAÖ Fransa şubesi, Perşembe akşamı sıkı çalışmalar düzenleyerek medyanın büyük ilgisini çekti. Bu sayılan şubeler yüzlerce örnekten sadece birkaç tanesi. ABD’de gece ve gündüz sokak eylemleri San Francisco ’dan Chicago’ya, Atlanta’dan New York’a, Boston’dan Washington D.C.’ye kadar bütün ülkede gerçekleşti.

UAÖ ABD Şubesi hepinize bu davayı savunmada gösterdiğiniz çabadan dolayı sonsuz teşekkürlerini iletiyor. Kaybettiğimiz mücadele üzerine düşünürken hatırlamamız gereken; toplu küresel bir hareket olarak çalıştık ve ölüm cezasını yok etme mücadelemiz daha güçlü ve kararlı bir şekilde devam edecek. Uluslararası Af Örgütü olarak dünya çapında bir araya gelişimiz ve bu mücadeleyi üstlenişimiz korkunç bir uygulama olan ölüm cezası ile ilgili yapılan tartışmaları değiştirdi. Milyonlarca insan şu anda bu konuyu konuşuyor ve uzun bir süre konuşmaya devam edecek.

Troy’un bize hatırlattığı gibi, o yalnız değil. Dünyada 17,000’in üstünde ölüm cezası mahkumu bulunuyor, 58 ülkede hala ölüm cezası uygulanmakta. 2010’da 23 ayrı ülkede insanlar infaz edildi. Fakat, senelerdir ölüm cezası karşıtı mücadelede sabit bir ilerleme elde edilmekte; 98 ülkede ölüm cezası kaldırıldı ve son 4 senedir, 3 ABD eyaleti ölüm cezasını kaldırdı.

Eğer Troy Davis’in infazı, bizi ölüm cezasına karşı kampanya yapmak için harekete geçirmek için yeterli değilse, 24 saat içerisinde yer almış 3 ayrı infaz vakasının bizi, sadece kanıtları kuşkulu olan değil, her türlü ölüm cezasına karşı çıkmak için harekete geçirmeli. Troy’un infaz edildiği gece, Teksas eyaleti, işlediği ırkçı cinayeti gururla anlatan Lawrence Brewer’ı infaz etti. 21 Eylül’de İran’da, henüz çocuk olmasının yanı sıra normal kanun işlemleri ve adil yargı ilkeleri göz ardı edilen bir ülkede, 17 yaşındaki Alireza Molla Soltani infaz edildi. Dördüncü infaz vakası 21 Eylül’de Çin’de gerçekleşen Pakistan kökenli Syed Sahid Hussain Shah’ın infazıydı.

Troy Davis, iğneyle infaz edilmeden önce son beyannamesinde masumiyetini savundu ve aile ve arkadaşlarından mücadeleyi sürdürmelerini istedi. “Adalet için verilen mücadele benimle bitmiyor, bu mücadele benden önce gelmiş ve benden sonra gelecek bütün Troy Davis’ler için. Moralim yerinde, duacıyım ve huzurluyum. Fakat son nefesimi verene kadar mücadeleyi bırakmayacağım.”

Görevimiz sadece mücadele etmek değil, daha da güçlenerek mücadele etmek. Troy’un son dakikalarında ettiği sözler bize cesaret vermeli ve ilham kaynağı olmalı.

Beraber ne kadar güçlü olabileceğimizi gördük ve bunun üzerinde çalışmaya devam edeceğiz.

Salil Shetty

UAÖ Genel Sekreteri

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.