İklim KriziManşet

Idalia Florida’yı vurdu geçti, ‘et yiyen bakteri’ uyarısı yapıldı

0

31 Ağustos’ta Florida’yı vuran Idalia Kasırgası, bugün (1 Eylül) eyaleti terk etti. Üç kişinin yaşamını yitirdiği Idalia’nın Georgia eyaletine doğru yöneldiği bildirildi.

Küba’da ortaya çıkan Idalia, Florida’nın iç kesimlerine ilerlerken zayıfladı. Şehir merkezine ilerlerken saatte 215 kilometre hızda rüzgarlara neden olan kasırga, ‘Kategori 4’ kasırga seviyesine ulaştı. Şu anda, 119 ile 153 kilometrelik rüzgar hızına verilen ‘Kategori 1’ seviyesine indiği bildirildi.

Kasırga, Florida eyaletinde üç kişinin ölümüne neden oldu. Florida Otoyol Devriyesi ekipleri, yağışlara bağlı olarak yaşanan trafik kazalarında iki kişinin ve ağaç devrilmesinden dolayı 1 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Kasırganın sebebiyet verdiği maddi hasar tam olarak tespit edilemiyor ancak uluslararası finans şirketi Moody’s tarafından 12 ile 20 milyar dolar arasında bir maliyetin olduğu tahmin ediliyor.

Floridalıların çektiği görüntülerde, rüzgarların etkisiyle dalga boyu 3 metreye yaklaştığı, eyaletin Tampa ve Fort Myers gibi kıyı bölgelerinde sokakları dolduran suların giderek yükseldiği görülüyor.

Kasırga nedeniyle bölgede 850’den fazla uçuş iptal edildi ve bununla birlikte, ülke genelinde yaklaşık 795 uçuş da ertelendi.

Et yiyen bakterilere karşı uyarı

Florida Valisi Ron DeSantis, kasırga sırasında Florida’daki 565 bin haneye elektrik verilemediğini söyledi. DeSantis “Bu büyüklükte bir fırtına Florida’nın bu bölgesinde hayatımız boyunca görmediğimiz bir şey” dedi.

Floridalılar kasırganın yarattığı yıkımın yaralarını sarmaya çalışırken yetkililer; et yiyen bakterilere, karbondioksit zehirlenmelerine ve sivrisineklere karşı halkı uyardı. Eyalet yetkilileri ve cerrahlar, 2022 yılında Florida’yı vuran Ian Kasırgası’ndan sonra en büyük tehditlerin et yiyen bakteriler olduğunu söyledi.

‣Ian Kasırgası Florida’da: 2 milyon hanede elektrik yok, Virginia’da OHAL ilan edildi

Eyalet cerrahı Joseph Lapado, et yiyen bakterilerin açık yaraları hedef aldığını ve ateş gibi semptomlara sahip olan vatandaşların sağlık kuruluşlarına gitmesi gerektiğini bildirdi.

Florida Sağlık Departmanı Başkanı Ulyee Choe ise sellerden arda kalan suların sivrisinekler için “mükemmel yaşama alanları” olduğunu açıkladı. Choe vatandaşlara kırık pencere, kapıları tamir etme ve uzun kollu giymeleri konusunda uyarılarda bulundu.

230 binden fazla kişi elektriksiz kaldı

İç Güvenlik Bakanlığı Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA) eyalet sakinlerini sel riskine karşı uyararak, tahliye emirlerine uyulması çağrısı yapmıştı.

Kasırganın karaya oturmasının ardından Florida Körfez Kıyısı’nda 230 binden fazla kişi elektriksiz kaldı.

Çevrimiçi verilere göre, halihazırda eyalet genelindeki Kızıl Haç barınaklarında yaklaşık 4 bin 500 kişi bulunuyor.

Yakın zamanlı araştırmalar, kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtların kullanımı başta olmak üzere insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizinin, kasırgaların daha yıkıcı olmasına ve yağışlarda ciddi artışa yol açtığını ortaya koyuyor.

‣Florida’ya ulaşan Idalia kasırgası ‘son derece tehlikeli’ şiddete ulaştı

Küresel ısınma kasırganın boyutunu nasıl artırıyor 

Islak ve nemli hava kasırgaları bekliyor. Kasırgaların şiddetinin ve sıklığının artmasındaki bir diğer etken de sıcak okyanus suyu. İklim bilimciler, son 40 yılda, okyanuslar karbon emisyonları nedeniyle yüzde 90’a yakın ölçüde ısındığı uyarısında bulunuyor. Okyanus sularının yüzeyleri ısınması da kasırgaları yoğunlaştırıp ortaya çıkan rüzgarları hızlandırıyor.

https://yesilgazete.org/iklim-degisikligi-kasirga-mevsiminde-yagislar-artiyor/

2020’deki Atlantik kasırga mevsiminin ardından Nature Communications dergisinde  yayımlanan çalışmada, küresel ısınmanın kasırgalara olan etkisi kanıtlanmıştı.

Antropojenik iklim değişikliğinin (insanların etkisiyle gerçekleşen değişim) kasırga mevsimi boyunca saatlik yağış miktarını yüzde 10’a kadar artırdığına işaret edilen çalışmada, “İnsan faaliyetleri atmosferdeki sera gazı miktarını artırmaya devam ediyor ve bu da 2020’de 1850’ye kıyasla küresel ortalama yüzey sıcaklığında 1 santigrat dereceden daha fazla bir artışa neden oldu” ifadesine yer verildi.

Küresel ısınmanın, Kuzey Atlantik‘teki deniz yüzeyi sıcaklıklarını da artırdığına işaret edilen çalışmada, daha sıcak okyanusların, tropik fırtınaların daha fazla nem almasına izin vererek bunun sonucunda da rekor miktarda yağışın karaya düşmesine neden olduğu vurgulandı.

Araştırmanın baş yazarı Stony Brook Üniversitesi Deniz ve Atmosfer Bilimleri Fakültesi’nden Kevin Reed, “Çalışmamızın ana bulgusu, insan kaynaklı iklim değişikliğinin 2020 kasırga mevsimiyle ilişkili aşırı yağışları yüzde 5-10 artırmasıdır” ifadesini kullandı.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.