Manşet

İklim değişikliği: Kasırga mevsiminde yağışlar artıyor

0

Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmada, 2020’deki Atlantik kasırga mevsiminin, 30 fırtına ile şimdiye kadarki en aktif sezon olarak kayıtlara geçtiği belirtildi. Araştırmaya göre bu bir rekor.

Antropojenik iklim değişikliğinin (insanların etkisiyle gerçekleşen değişim) kasırga mevsimi boyunca saatlik yağış miktarını yüzde 10’a kadar artırdığına işaret edilen çalışmada, “İnsan faaliyetleri atmosferdeki sera gazı miktarını artırmaya devam ediyor ve bu da 2020’de 1850’ye kıyasla küresel ortalama yüzey sıcaklığında 1 santigrat dereceden daha fazla bir artışa neden oldu” ifadesine yer verildi.

İnsan faaliyetleri sonucunda oluşan karbon emisyonları nedeniyle atmosferdeki sera gazında meydana gelen artışlarda saptanabilir bir artış eğilimi olduğu bildirildi.

Küresel ısınmanın, Kuzey Atlantik‘teki deniz yüzeyi sıcaklıklarını da artırdığına işaret edilen çalışmada, daha sıcak okyanusların, tropik fırtınaların daha fazla nem almasına izin vererek bunun sonucunda da rekor miktarda yağışın karaya düşmesine neden olduğu vurgulandı.

Araştırmanın baş yazarı Stony Brook Üniversitesi Deniz ve Atmosfer Bilimleri Fakültesi’nden Kevin Reed, “Çalışmamızın ana bulgusu, insan kaynaklı iklim değişikliğinin 2020 kasırga mevsimiyle ilişkili aşırı yağışları yüzde 5-10 artırmasıdır” ifadesini kullandı.

Araştırmada güçlü kasırgalara dönüşen fırtınalarda ise yağışların en kötü üç gün için yüzde sekiz ve en yoğun üç saat için yüzde 11 arttığı saptandı.

Öte yandan geriye dönük ilişkilendirme metodolojilerinin kullanımının, insan kaynaklı ısınmanın, 2017’de Irma ve Maria ve Harvey, 2018’de Floransa ve 2019’da Dorian dahil olmak üzere son fırtınalarla ilişkili yağışları artırdığını gösterdiği bildirildi.

Atlas Okyanusu‘nda her yıl 1 Haziran ile 30 Kasım arasında kasırga sezonu yaşanıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.