Türkiye

“İçkiye sağlığımızı düşündükleri için zam yapıyorlarsa nükleer santralleri de kapatsınlar”

0

Maliye Bakanlığı, alkollü içkilere getirdiği yüksek zam oranını “sağlık” ile gerekçelendirirken, içki satışı yapan bir dükkan sahibi, “Sağlığımızı düşündükleri için zam yapıyorlarsa nükleer santralleri de kapatsınlar” dedi. Zamların, sahte içki satışını da artıracağını söyleyen dükkan sahibi, “Bu zamlar, kaçakçılara yarayacak” diye konuştu.

Maliye Bakanlığı’nın alkollü içkilerde Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) getirdiği yüzde 30’luk zammın ardından Bianet tarafından konuşulan bir içki dükkanı sahibi, ismini vermek istemediğini, daha önce ismi basında yer aldığı için Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) ve Maliye Bakanlığı görevlilerinin gerekli gereksiz denetim yaptıklarını anlatıyor.

“Sahte içkiden satışı da buna bağlı ölümler de artar”

İstanbul’un merkezi semtlerinden birinde bulunan dükkan sahibi, söz konusu zamlar ile kaçakçıların pazar payının arttığını söyledi.

“Uyuşturucunun, silahın, kara paranın tüm rahatlığıyla dolaşımda olduğu bir şehirde hükümetin aklı içkide. Bir kere yüksek vergi her zaman yasal satış yapanların pazar payını azaltır, kaçakçının pazarını da artırır. Ayrıca sahte içki satışı da artacak sahte rakı zehirlenmelerinden ölenlerin sayısı da…”

Maliye Bakanlığının, söz konusu içki zamlarıyla 2011 bütçesi için 800 milyon dolarlık para beklediğini anlatan dükkan sahibi, ancak tam tersine bir bütçe açığı yaşanacağını savunarak, şöyle konuştu:

“Satış yapamayınca bizim gibi yasal işletmelerin devlete vereceği vergi de düşecek. Tezgah altında satış yapanlar da vergi veremeyeceğine göre… Çünkü her zamda yüzde 20 oranında pazar kaybediyoruz.”

“AKP’ye oy verenler de müşterim”

Röportaj  sırasında içeri giren bir zabıta memuru, “denetleme” için geldiğini anlatıp, birkaç evrak imzalattı. Denetlemenin ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in içki zamlarına ilişkin “Bizim için gelir değil, vatandaşın sağlığı önemli” sözlerini de değerlendiren dükkan sahibi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer sağlığımızı düşünüyorsa içkiye zam getirmeden önce nükleer santralleri durdursun, Burada sağlıkla ilgili bir tasarruf olduğunru düşünmüyorum. Zira ‘Fransız paradoksu’ denilen şey geçerli olmazdı. Yani Fransızlar, tereyağ da et de yer şarabını da içer ama dünyanın en sağlıklı insanlarıdır.

Ayrıca hükümet yetkililerinin şunu sormak istiyorum. Türkiye’de bir milyar litre içki tüketiliyor. Bunu tek başına AKP’yi desteklemeyenler mi içiyor? AKP’ye oy veren kesim de içki içiyor. Benim böyle o kadar çok müşterim var ki. Ayrıca referandumda Yetmez ama Evet diyenler bu uygulamaya ne diyecek merak ediyorum.”

Müşteriler: Araba kazaları da oluyor, onları da yasaklasınlar.

Dükkanda bulunan ve içki zammından şikayet eden müşteriler de isimlerini vermek istemiyor.

“Zaten şaraplar çok pahalı. Şimdi ayda 4 tane alıyorsak 2 tane alacağız. Sağlık yönünü çok düşünüyorsa bakan o zaman araba kazalarında da insanlar ölüyor arabaları da yasaklasın. O zaman hepimiz yürüyelim. Her şeyi akıllıca tüketince hiçbir zararı olmaz.”

Bakanlar Kurulu’nun alkollü içeceklerde yaptığı yeni vergi ayarlamasıyla, litrede rakının ÖTV’si 39,6 liradan 51,48 liraya, cin ve votkanın 44 liradan 57,2 liraya, taze üzüm şarabı 1,95 liradan 2,44 liraya yükseldi. Birada yüzde 63, diğer alkollü içkilerde yüzde sıfır olarak uygulanan nispi vergilerde ise değişikliğe gidilmedi. (Bianet)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.