EkonomiManşetTürkiye

İçki ve sigaraya yeni yılda bandrol zammı gelecek

0

İçki ve sigaraya yeni yılda ÜFE zammına ek olarak bandrol zammı da gelecek. Bandrole en az yüzde 40, ÖTV’ye de yüzde 28 zam gelmesi bekleniyor.

Sigara fiyatlarında 1 TL civarında zam olabilir

Sözcü‘de yer alan habere göre, yıl başında hem alkollü içecekler hem de sigaranın Özel Tüketim Vergisi‘ne (ÖTV) Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranında zam yapılacak.

Ayrıca, 2022 yılı başından itibaren Darphane ve Damga Matbaası‘nın bandrol fiyatlarına yüzde 40-50 oranında zam yapmak için hazırlık yürüttüğü öğrenildi.

Bandrolün üretim maliyeti içindeki payının altı kat artmış olacağı belirtilirken, yeni bandrol zammının sigara fiyatlarında 1 TL civarında bir zamma yol açacağı ifade edildi.

Bu zammın enflasyonu da binde 5 civarında yükseltmesi bekleniyor. Yüzde 40’lık yeni bir zam durumunda 20 milyon dolarlık maliyet oluşacağı belirtildi.

İçki ve sigaranın maktu ÖTV tutarları her altı ayda bir Yİ-ÜFE oranında artırılıyor. İktidar, geçen temmuz ayında oluşan yüzde 22.04’lük zammı enflasyonla mücadele gerekçesiyle uygulamamıştı.

Temmuz’dan bu yana beş ayda Yİ-ÜFE yüzde 23.77 oldu. Altı aylık Yİ-ÜFE’nin yüzde 28 olması ve zammın yansıtılması durumunda birçok sigarada maktu ÖTV tutarı nispi ÖTV’yi geçecek. Örneğin, 18 TL’lik sigaralara 1.5 TL’lik ÖTV zammı yapılmasının zorunlu hale geleceği tahmin ediliyor.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.