ManşetUlaşım

İçişleri Bakanlığı’ndan taksi genelgesi: Yolcu almayana ‘trafikten men’ işlemi yapılacak

0

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine ‘Taksi Denetimleri Genelgesi‘ gönderdi. Genelgeye göre, yolcuyu almamakta ısrar eden taksi şoförlerine ‘trafikten men’ dahil yasal işlem yapılacak.

Ayrıca taksi denetimleri artırılacak, şehirle arası otobüslerdeki gibi taksilerde de sivil personel, denetim gerçekleştirecek.

‘Şikayetler arttı’

Bakanlıktan gönderilen genelgede, son dönemde özellikle büyük şehirler başta olmak üzere bazı taksi şoförlerinin kısa mesafe veya trafiğin yoğun olduğu saatlerde yolcu almadığına ilişkin şikâyetlerin artığına dikkat çekildi.

Bu durumun taksi şoförleri ile yolcular arasındaki tartışmaları ve asayişe etkili olayları artırabileceği, taksilerde seyahat eden/etmek isteyenler ile turistler arasında mağduriyetlere neden olabileceği vurgulandı.

‘Trafikten men edilme işlemi yapılacak’

Mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için yapılacak denetimler, şöyle sıralandı:

  • Taksilerde kısa mesafe/trafik yoğunluğu gibi nedenlerle yolcunun alınmamasına ilişkin şikâyet/müracaatlar ile konunun denetimlerde resen tespiti halinde güvenlik birimleri yolcunun mağduriyetini giderecek.
  • Taksiye bindirilecek, yolcuyu almamakta ısrar eden taksi şoförleri hakkında ilgili oda ve belediye ile koordinasyon dâhilinde gerekli yasal işlem (trafikten men dahil) yapılacak.
  • Taksi denetimleri artırılarak şehirlerarası otobüslerde uygulanan sivil personel denetimleri ticari taksiler için de uygulanacak.
  • Taksi yolcularının yaşadıkları mağduriyetler hakkında şikâyetlerini ulaştırabilecekleri mecralar (belediyeler, esnaf odası vb.) ile ilgili iletişim bilgileri kamuoyu ile paylaşılacak.

Minibüs ve dolmuşlar taksiye dönüyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) teklifiyle son UKOME toplantısında kabul edilen 750 minibüs ve 250 dolmuşun Taksiye dönüşüm süreci de başladı.

İBB Ulaşım Daire Başkanlığı başvuruların 27 Eylül Pazartesi tarihinden itibaren yapılabileceğini duyurdu. Başvurular Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün Bakırköy ve Kartal’daki hizmet birimlerine gerçekleştirilecek.

UKOME Kararında belirlendiği üzere başvuru süresi 30 günle sınırlı tutulacak.Son başvuru tarihi 26 Ekim 2021 olarak belirlendi. Başvurular bizzat araç sahipleri veya vekaletname sahipleri tarafından yapılabilecek. Başvurulara ilişkin tüm iş ve işlemler tamamen ücretsiz olacak.

Aracıya izin verilmeyecek

İBB’den yapılan açıklamaya göre ön başvuru, ön talep, toplu evrak gibi aracılık faaliyetlerine müsaade edilmeyecek. Ayrıca kötü niyetli kişi ve kurumlara karşı hak sahibi esnaf, Sosyal Medya ve SMS’ler yoluyla sürekli olarak bilgilendirilecek.

Başvurular dönüşüm süreci için özel olarak hazırlanan bir yazılım üzerinden toplanacak. Başvuru işlemleri kamera kaydıyla arşivlenecek. Başvuruların fazla olması durumunda kura çekimi yapılacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.