SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

İçişleri Bakanlığı Covid-19 kısıtlamalarının detaylarını açıkladı

0

Koronavirüs salgını kaynaklı, vaka sayıları ve toplam ölüm sayısı artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı‘nın dün yaptığı açıklamaya göre koronavirüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 11 bin 704’e yükseldi. Hasta sayısı ise 421 bin 413 olarak açıklandı.

İçişler Bakanlığı 81 ilin valiliğine gönderdiği genelgeyle yeni koronavirüs tedbirlerine ilişkin detayları açıkladı. Tedbirler,  20 Kasım Cuma saat 20.00 itibariyle uygulanmaya başlanacak.

Ne tür tedbirler uygulanacak?

Artan vakalardan korunmak için alınan alınan yeni tedbirler ise şunlar:

  • Alışveriş merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri saat 10.00-20.00 arası hizmet verebilecek.
  • Restoran, lokanta, pastane, kafe gibi yeme içme mekanları 10.00-20.00 saatleri arasında paket servis ya da gel-al hizmeti verebilecek.
  • Restoran, lokanta veya online yemek sipariş firmaları saat 20.00’den sonra paket servis hizmeti verebilecek.
  • İl ve İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları‘na göre yerleşim yerinde bulunmamak kaydıyla şehirlerarası kara yolları kenarında bulunan ve toplu ulaşım, lojistik amaçlı araçlara hizmet veren dinlenme tesislerindeki yeme içme yerleri söz konusu kısıtlamalardan muaf tutulacak.
  • Sinema salonları 31 Aralık 2020 tarihine kadar kapalı olacak. Ayrıca kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe, bilardo salonları, çay bahçeleri kapalı olacak, halı saha faaliyetlerine ara verilecek.

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması

Uygulanacak yeni tedbirlerde sokağa çıkma kısıtlaması da var. Tüm illerde 65 yaş ve üzeri kişiler gün içerisinde 10.00-13.00 saatleri arasında, 1 Ocak 2001 ve sonrası doğan 20 yaş altı bireyler ise gün içinde 13.00-16.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

SGK kaydı gibi belgeleri ibraz eden çalışanlar bu uygulamadan muaf olacak. Hafta sonları saat 10.00-20.00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Bu doğrultuda 21 Kasım Cumartesi günü saat 20.00’den 22 Kasım Pazar 10.00’a kadar, 22 Kasım Pazar günü saat 20.00’den 23 Kasım Pazartesi günü saat 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Bu tarihlerden sonraki hafta sonlarında da uygulama bu şekilde devam edecek.

Hangi işletmeler açık olacak?

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanırken açık olacak işletmeler ise şunlar olacak:

“İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyetleri yürüten iş yerleri, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri, zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler (Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, kara yolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri, AFAD birimleri, ­afetle ilgili çalışma yürüten kurum/kuruluşlar, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Göç İdaresi, PTT vb), doğal gaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (rafineri ve petrokimya tesisleri ile termik ve doğal gaz çevrim santralleri gibi), yurt içi ve dışı taşımacılık (ihracat/ithalat/transit geçişler dahil) ve lojistiğini yapan firmalar, oteller ve konaklama yerleri, sağlık hizmetlerinin kapasitesini artırmaya yönelik acil inşaat, donanım vb. faaliyetleri yürüten işletme/firmalar hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri, üretim ve imalat tesisleri, gazete, radyo ve televizyon kuruluşları, gazete basım matbaaları ve gazete dağıtıcıları, valilikler/kaymakamlıklar tarafından yerleşim merkezleri için her 50 bin nüfusa bir ve il sınırları içinden geçen şehirlerarası kara yolu ve varsa otoyol üzerinde her 50 kilometre için bir olmak üzere belirlenecek sayıda akaryakıt istasyonu ve lastik tamircisi (Bu madde kapsamında açık olacak akaryakıt istasyonları ile lastik tamircileri kura yöntemiyle belirlenecek), sebze, meyve toptancı halleri”

 

 

 

 

 

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.