TürkiyeManşet

İçişleri Bakanı ‘100 bin sığınmacı karşıya geçti’ dedi, Yunanistan yalanladı

0

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’den ayrılan mültecilere ilişkin açıklama yaptı. Soylu, sosyal medya hesabından Pazar günü 19.40 itibariyle Edirne üzerinden 100 bin 577 göçmenin Türkiye’den ayrıldığını söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise açıklama yayınlayarak “Türk yetkililerin yanlış bilgilendirme kampanyası devam ediyor. Gerçek: 10 bin kişinin dün sabahtan bu sabaha kadar Yunan topraklarına girmesi engellendi. 73 – İdlib ile ilgisi olmayan- kişi yasadışı yollardan geçti, tutuklandı ve buna göre yargılanıyor” dedi.

Açıklamanın devamında “Kimse Yunan sınırlarını geçemez. Yasadışı giriş yapmaya çalışan herkesin etkili bir şekilde girmesi engellenir. Türk makamları tarafından belirtilen sayılar tamamen yanlış ve yanıltıcıdır” ifadeleri kullanıldı.

Ne olmuştu?

İdlib’de 36 Türk Silahlı Kuvvetleri askerinin hayatını kaybetmesinin ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik,  mültecilerin artık durdurulmayacağını iddia etmişti. Bunun üzerine Bulgaristan ve Yunanistan üzerinden Avrupa’ya geçmek isteyen mülteciler birçok ilden sınır kapılarına doğru ilerlemişti. Yunanistan sınır güvenlikleri mülteci ve göçmenlere biber gazı ile saldırmıştı.

Yunanistan polisinin attığı gaz kapsülüyle yaralananlar oldu. Fotoğraf: Göktay Koraltan

Avrupa Birliği’nden uyarı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Türkiye’yi uyararak “Bizim için Türkiye-AB göçmen mutabakatı geçerliliğini koruyor ve Türkiye’nin bu mutabakattan doğan taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz. Durumu yakından takip ediyoruz ve gerekli olması halinde harekete geçeceğiz”  hatırlatmasında bulundu.

Erdoğan: AB sözünde durmadı

Avrupa Birliği’nin (AB) göçmenler konusunda Türkiye’ye verdiği sözleri tutmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise  “Biz bu kapıları bundan sonraki süreçte de kapatmayacağız ve bu devam edecek. Neden? AB sözünde durması lazım. Sözünü tutması lazım” diye konuştu.

Erdoğan konuşmasının devamında “Biz bu kadar mülteciyi bakmak, onları beslemek durumunda değiliz. Eğer dürüstseniz, samimiyseniz o zaman siz de buradan bir paylaşımda bulunacaksınız. Bulunmadığınız takdirde biz bu kapıları açarız” dedi.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.