TürkiyeManşet

‘Durdurulmayacaklar’ iddiası üzerine mülteciler sınır kapılarına akın etti

0
Fotoğraf: AA

Idlib’te Türkiye askerlerine yönelik saldırının ardından Reuters haber ajansı Beştepe’de gerçekleşen Güvenlik Zirvesi’nden göçmenlerin karadan ve denizden Avrupa’ya geçişlerini durdurmama kararı çıktığını iddia etti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise “Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz” ifadelerini kullanarak ortaya atılan iddiayı kısmen doğrulamış oldu.

Edirne’de yüzlerce mülteci sınır kapılarına ilerliyor

Haberin son dakika olarak geçilmesinin ardından Türkiye’nin birçok noktasından mülteciler sınır kapılarına akın etti. Yüzlerce göçmen grubu Yunanistan ve Bulgaristan ile sınırı bulunan Edirne’ye hareket etti. Edirne’deki mülteci gruplarının da sınıra ulaşmak için toplandıkları öne sürüldü.

Bulgaristan’a geçiş yapmak isteyenler Kapıkule Sınır Kapısı’na doğru hareket ederken, Karaağaç Mahallesi’nden Yunanistan‘a açılan Pazarkule Sınır Kapısı‘na ulaşmak isteyenler ise yürüyüşlerini sürdürüyor.

Fotoğraf: Salih Baran/ AA

‘Kara kapalı, denizden geçin dediler’

NTV’ye konuşan mülteci bir kadın, kendisinin ücretsiz bir araç ile sınır kapısına getirildiğini söyledi. Canlı yayın sırasında konuşan mülteci kadın şu açıklamada bulundu:

Saat birde haber geldi. Dedi, sınır kapıları açılmış geçebilirsiniz. Ondan sonra orda otobüsler bekliyorlardı. Bizi buraya kadar bedava getirdi yani. Ondan sonra burada bıraktı bizi. Şimdi sınır kapısına gidiyoruz. Orda jandarma arkadaşlar diyor ki; geçemezsiniz, burada kapılar kapalı. Ama denizden diyor, geçebilirsiniz. Şimdi siz düşünün; bu kadar millet, bu kadar çocuklar denizden nasıl geçebilir? Gemi de yok, hiçbir şey yok nasıl geçebilirler?”

Botlarla geçmek isteyen mülteciler yakalandı

Avrupa’ya deniz yoluyla erişimin engellenmeyeceği haberinin ardından Yunanistan’ın Midilli Adası’na botlarla geçmek isteyen mülteciler Çanakkale Ayvacık ilçesindeki sahillere ulaştı. Burada sınırı geçmeye çalışırken yakalanan aralarında Suriyeli, Faslı ve Iraklı 400 mültecinin ilçede bulunan Göç İdaresine bağlı Yabancıları Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildiği öğrenildi.

İzmir’in Dikili ilçesinde bir araya gelen 160 kadar mültecinin ise kendi aralarında biriktirdikleri para ile aldıkları botların plaja gelmesini bekliyor. Buradan botlara binecek mülteciler Yunanistan’a gitmek üzere yola çıkacak.

Fotoğraf: Yusuf Soykan, AA

Yunanistan ve Bulgaristan’da endişe

Yeniçağ’da yer alan habere göre mülteci endişesi Yunanistan ve Bulgaristan gazetelerine yansıdı. Yunanistan medyasında yer alan haberlerde, “Türkiye kapıları açtı”, “Suriyeli mülteciler ülkemize geliyor” başlıkları atılırken ilk 300 mültecinin sınırlardan geçtiği duyuruldu.

Bulgaristan’da çıkan haberlerde ise, üst düzey bir Türk yetkilinin, “Suriyeli mültecilerin kara veya deniz yoluyla Avrupa’ya ulaşmasını engellememeye karar verdik” şeklinde ifadeleri olduğu söylendi.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.