ManşetTürkiye

Avrupa hayaliyle yola çıkan mülteciler sınır kapılarında kaldı

0
Fotoğraf: Anadolu Ajansı

İdlib’de 33 TSK askerinin öldürüldüğü saldırının ardından gelen ‘Türkiye’nin Avrupa’ya gidecek mültecileri engellemeyeceği’ yönündeki iddialar üzerine sınır kapılarına giden mülteciler ancak Edirne‘ye kadar ilerleyebildi.

Karayoluyla Yunanistan ve Bulgaristan‘a geçmek isteyen mültecilerden Pazarkule Sınır Kapısı’na kadar giden mülteciler burada beklerken, bazıları da Yunanistan-Türkiye arasındaki tampon bölgeden ilerisine geçemedi.

Yunanistan polisinden müdahale

Yunanistan, sınır bölgesindeki güvenlik önlemlerini arttırdı ve sınırı tüm geçişlere kapattığını duyurdu. Medyascope’tan Egemen Tok’un aktardığı bilgilere göre Yunanistan polisi burada bekleyen mültecilere biber gazıyla müdahalede bulundu.

Fotoğraf: Egemen Tok

Moria kampına götürüldüler

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, deniz yoluyla Midilli’nin Skala Sikaminea bölgesine ulaşmayı başaran beşi çocuk, 15 Afganistanlı mülteci ise yaşam koşullarının oldukça kötü olduğu Moria kampına götürüldü.

‘Sınıra yönlendirmeler yeni hak ihlallerine yol açabilir’

Mültecilerle Dayanışma Derneği Türkiye’nin Avrupa’ya gidecek mültecileri engellemeyeceği yönündeki iddialar üzerine bir açıklama yayımlayarak  “Sanki ‘isterlerse mültecilerin Avrupa’ya rahatça gidebileceği’ gibi yanlış haberlerin yayılmasının yol açabileceği olumsuzluklardan çekiniyoruz” dedi.

Sınır kapılarından çıkışların yalnızca pasaport ve vize ile mümkün olduğunun diğer kara ve deniz yolundan geçişlerin ise düzensiz geçiş olarak sayılacağının hatırlatıldığı açıklamada mültecilerin karşılaşabileceği riskler şu şekilde sıralandı:

Öncelikle, birikmelerin olduğu sınır hatlarında gerilimlerin çıkması riski mevcuttur. Mülteci ve göçmenler, düzensiz olarak Türkiye’den çıksalar bile, sınırına ulaştıkları ülkelerdeki sınır güçlerince engellenmeye çalışılacağını ve bu esnada şiddet kullanılması riskini unutmamak gerekiyor. Bütün bu nedenlerle de, tüm yetkilileri, medyayı, mülteci ve göçmenleri ve halkımızı sağduyulu davranmaya davet ediyoruz.

Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği’nden göçmen mütabakatı hatırlatması

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, “Bizim için Türkiye-AB göçmen mutabakatı geçerliliğini koruyor ve Türkiye’nin bu mutabakattan doğan taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz. Durumu yakından takip ediyoruz ve gerekli olması halinde harekete geçeceğiz” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.