ManşetTürkiye

İçerik kaldırma talebinde Türkiye birinci

0

Google 2013 Şeffaflık Raporu‘na göre, Türkiye 1.489 içerik kaldırma talebiyle dünyada birinci oldu. Rapora göre, taleplerin 1126 tanesi, resmi makamlardan gitti. Google Hukuk Direktörü Susan Infantino imzasıyla paylaşılan raporda Türkiye’den gelen taleplerdeki artışa dikkat çekildi.

Ocak-Haziran ayını kapsıyan şeffaflık raporuna göre, Türkiye’den giden taleplerde 2012 yılına göre yüzde 10 oranında artış var. “Diğer İstekler (Yönetici, Polis vb.)” başlığı altında Türkiye’den Google’a  1.489 içerik kaldırma talebiyle birlikte 2.552 öğenin kaldırılması istendi. Bu taleplerin sadece yüzde 13’ü haklı bulunarak, içerikler kaldırıldı.

Google’a mahkeme kararıyla ulaşan 184 içerik ve 9.610 öğe kaldırma talebinin ise yüzde 43’ü haklı bulunarak kaldırıldı.

Google’a giden taleplerin kapsamında 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun, intihara yönlendirme, çocuklara cinsel istismas, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımını kolaylaştırma ile Atatürk aleyhine işlenen suçlar gibi birçok konu başlığı yer alıyor.

Raporun sunuş metninde yer alan “Bu raporda, altı aylık dönemler içinde her devletten aldığımız talep sayısını belirli kısıtlamalarla ifşa ediyoruz” ifadesi dikkat çekti.

Google Şeffaflık Raporu 2013’de Türkiye ile ilgili yer alan ifadeler şöyle :

– Bir politikacı ve seks skandalları hakkında bilgilere bağlantı veren tüm arama sonuçlarının kaldırılmasına yönelik bir mahkeme emri aldık. Söz konusu arama sonuçlarını kaldırmadık.

– Bir devlet kurumundan, Kürt partisi ve Kürt eylemcileri hakkında bilgi içeren bir blog’un yanı sıra Kürdistan haritasını gösteren bir Google+ profil resminin kaldırılmasına yönelik iki talep aldık. Söz konusu blog’u veya profil resmini kaldırmadık.

– Bir devlet savcısının işlerinin kalitesini eleştirerek iftirada bulunduğu iddia edilen bir blog’un kaldırılmasına yönelik olarak üçüncü bir tarafa yönlendirilen bir mahkeme emri aldık. Söz konusu blog’u kaldırmadık.

– Pek çok devlet görevlisinin özel e-postaları, telefon numaraları, banka hesabı bilgileri ve resmi kimlik numaralarını içeren çok sayıda blog yayınının kaldırılmasına yönelik olarak üçüncü taraflara yönlendirilen üç mahkeme emri aldık. Ürün politikalarımızı ihlal ettikleri için blog yayınlarının büyük çoğunluğunu kaldırdık.

– Devlet kurumlarından, 5651 numaralı yasayı ihlal ettiği iddia edilen Blogger, Google+ ve Web Araması’na ilişkin toplam 1345 öğenin kaldırılmasına yönelik 1126 talep aldık. Ürün politikalarımızı ihlal eden 188 öğeyi kaldırdık.

– Devlet kurumlarından, Atatürk’e yönelik eleştiriler içeren toplam 17 YouTube videosunu ve 109 blog yayınını kaldırmaya yönelik 37 talep aldık. Topluluk Kurallarımızı ihlal eden 10 videoyu kaldırdık.

– Aldığımız içerik kaldırma taleplerinin sayısı, bir önceki raporlama dönemine göre %966 oranında artmıştır.

Google, raporun sunuş metninde taleplerin içeriğiyle ilgili verdiği bilgiye göre :

Resmi makamların, şirketlerden içerik kaldırma veya içeriklerin incelenmesi talebinde bulunmasının birçok farklı nedeni vardır. Örneğin, bazı içerik kaldırma talepleri, iftira iddialarına dayanmakta, başka taleplere ise içeriğin nefret dolu konuşma veya yetişkinlere yönelik içeriği yasaklayan yerel yasaları ihlal ettiği yönündeki iddialar yol açmaktadır. Bu konularla ilgili yasalar ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir ve talepler, belirli bir yargı alanının hukuki bağlamını yansıtmaktadır. Bu aracın, resmi makamların taleplerinin uygun kapsam ve yetkisine ilişkin tartışmalar konusunda yararlı olacağını umuyoruz.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.