Doğa MücadelesiKentManşet

İBB Meclisi’nde AKP-MHP oylarıyla Beykoz Çayırı, Millet Bahçesi’ne dönüştürülecek

0

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi‘nde Beykoz Çayırı‘nı Millet Bahçesi‘ne dönüştürülmesine ilişkin imar planı değişikliği, AKP-MHP grubunun oyları ile “ısrar kararı” olarak kabul edildi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beykoz Çayırı’nın “Millet Bahçesi”ne dönüştürülmesi için alt ve üst ölçekli imar planlarını veto etmişti.

CHP ve İYİ Parti’den ret

Dün Yenikapı‘daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi‘nde İBB Meclisi 2. Başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı başkanlığında yapılan İBB Meclisi’nin ekim ayı oturumlarının son birleşiminde, Beykoz Çayırı’nın Millet Bahçesi’ne dönüştürülmesi kararı CHP ve İYİ Partili üyelerin ret oyuna karşılık AKP-MHP oylarıyla kabul edildi.

Beykoz Belediyesi tarafından hazırlanan plan değişikliği doğrultusunda Beykoz Çayırı’na, millet kıraathanesi, sanat atölyeleri, çay bahçesi, okçuluk ve tenis gibi spor alanları, cami, mescit, büfe, idari tesis, otobüs-teleferik hattı istasyonu, emsale dahil olmamak üzere zemin altı otopark yapılmasının önü açılıp, inşaat alanı da 1929 metrekareden, 4 bin 800 metrekareye yükseltilmişti.

‘Neye engel olduğunuzu bilmiyorsunuz’

Kararın oylanması öncesinde açıklamalarda bulunan Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, planlar ile alandaki yeşil alanın 2,5 kat artacağını ve 38 bin metrekarelik Beykoz Çayırı’nın aynen korunacağını ileri sürdü:

Gelin bunu beraber yapalım, neye engel olduğunuzu bilmiyorsunuz. Yeşile nasıl karşı çıkarsınız? Yer altına otopark kesinlikle yapılmayacak. Yeni bina kesinlikle yapılmayacak. Mevcut binalar yıkılacak bir kısmı yenilenecek. Çayır korunacak. 116 bin metrekarelik alandı, 93 bin metrekarelik yeşil alan, spor ve yürüyüş alanları olacak. Kameraları koyduk, canlı olarak yayınlayacağız burada yapılanları. Bu söylediklerim dışında bir şey yapılırsa belediye başkanlığından istifa ederim. Beykoz Çayırı’nda nöbet tutmaya gerek yok. Nöbet tutmak isteyenler varsa ben de onlarla birlikte olacağım. Gelin hep birlikte bu karara evet diyelim.”

‘Tereddütlerimiz sürüyor’

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise plan değişikliği ile inşaat alanın yükseldiğini belirtti ve plana dair tereddütlerinin sürdüğünü ifade etti:

Hukuki sorunlar var. Bizim kaygılarımızı giderecek bir durum yok. Etrafındaki işgaller tabii ki temizlenmeli ama çayır olduğu gibi korunmalı. Plana baktığımızda tereddütlerimiz sürüyor. Belediye Başkanı’nın iyi niyetine inanıyoruz, görev süresince bunlar yapılmayabilir. Ama bu plan notları kalıcı, gelecekte o yapılar yapılabilir. Plan notları yürürlükte kaldığı sürece o yapıların yapılmasına engel bir durum yok. Bu plan notları anayasa gibi kalıcı.”

Ömer Faruk Kalaycı, konuşmaların ardından raporu ısrar kararı olarak oya sundu ve AKP-MHP grubunun oyları ile plan değişikliği kabul edilmiş oldu.

Öte yandan, İBB Başkanı İmamoğlu’nun veto ettiği 2019-2020-2021 yıllarını kapsayacak şekilde üç ay süre ile “İETT Araç Alım ve Bakım İşleri İnceleme ve Araştırma Komisyonu” kurulması kararına CHP ve İYİ Partililer, AKP ve MHPlilerle birlikte evet oyu kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.