DünyaManşet

“Hükümet değişikliği değil, rejim değişikliği”

0

Güncelleme, 29 Ocak 2011, 19:08 –

Mısır’da sokaklar durulmuyor.

30 yıldır iktidarda olan devlet başkanı Hüsnü Mübarek’in ve Ulusal Demoratik Parti’nin iktidarı bırakması talebiyle 5 gün önce başlayan ve dün zirve noktasına çıkan protesto gösterileri Mübarek’in gece yarısı yaptığı açıklamanın ardından hız kesmedi. Bugün de sokağa çıkma yasağına karşın başkent Kahire ve diğer şehirlerdeki gösteriler devam ediyor.

Hüsnü Mübarek gece yarısı yaptığı açıklamada hükümeti değiştireceğini, ama kendisinin görevini sürdüreceğini söylemişti. Mübarek bugün 30 yıldır ilk kez bir başkan yardımcısı atadı. Mübarek’in başkan yardımcısı olarak atadığı isim ülkenin istihbarat şefi Ömer Süleyman. Mübarek başbakanlığa da eski hava kuvvetleri komutanı Ahmet Şefik’i atadı. Bu atamalar Mübarek’in sokak hareketlerine yanıtı olarak görülüyor.

Mübarek’in gece yarısı yaptığı konuşmada hükümet değişikliği sözü vermesinin ardından sokaklardaki protestocu sayısının da arttığı ve “hükümet değişikliği değil, rejim değişikliği istiyoruz” sloganlarının duyulduğu Kahire sokaklarındaki muhabirlerden gelen bilgiler arasında. Mısır’da gösterilerin yapıldığı kentlerin arasına Luksor’un da eklendiği ve Süveyş’de 1700 kamu çalışanının Mübarek’in istifasına kadar süresiz greve başladığı da gelen haberler arasında.

Öte yandan gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının 85’i bulmuş olabileceği bildiriliyor. Mısır’daki olayları en yakından izleyen uluslararası medya kuruluşu El Cezire’nin haberine göre gösterilerde ölenlerin sayısı İskenderiye’de 23, Süveyş’de 27, Kahire’de ise 22. İnsan hakları örgütleri bu sayılara dahil olmayan 13 cesedin daha hastanelerde bekletildiğini bildiriyorlar. Batı haber ajansları ise ölü sayısını 48 olarak veriyor.

Son olarak bugün öğleden sonra İçişleri Bakanlığı’nı hedef alan gösterilerde ölen ve yaralananlar olduğu bildiriiliyor, ancak bu haberler henüz resmi olarak doğrulanmadı.

(Yeşil Gazete)

Al Jazeera ve The Guardian’dan derlenmiştir.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.