ManşetBilim-Teknoloji

Hubble teleskobu şimdiye dek görülen en büyük kuyruklu yıldızı keşfetti

0

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş Sistemi içerisinde “şimdiye kadar görülen en büyük kuyruklu yıldızı” keşfettiğini açıkladı.

NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu, gökbilimciler tarafından şimdiye kadar görülen en büyük buzlu kuyruklu yıldızı görüntülendi.

İlk olarak 2010’da fark edilen ve şimdi Hubble Uzay Teleskobu sayesinde varlığı teyit edilen kuyruklu yıldızın genişliği 137 kilometre, ağırlığı ise yaklaşık 500 trilyon ton: Buna göre neredeyse ABD‘nin Rhode Island eyaletinden daha büyük.

2002 yılında keşfedilen bir önceki rekor büyüklükteki kuyruklu yıldız ise yaklaşık 95 kilometre genişliğindeydi.

Saatte 35 bin kilometre hızla hareket eden ve 1 milyon yıldır Güneş Sistemi’ne doğru çekildiği belirlenen kuyruklu yıldızın Dünya için bir tehlike oluşturmadığı açıklandı.

Los Angeles California Üniversitesi’nde (UCLA) gezegen bilimi ve astronomi profesörü David Jewitt, “Bu kuyruklu yıldızın bu kadar uzak mesafeden çok parlak olması nedeniyle çok büyük olması gerektiğinden şüphelenmiştik. Şimdi teyit etmiş olduk” dedi.

Bernardinelli-Bernstein kuyruklu yıldızının (C/2014 UN271, en sağda) buzlu, katı çekirdeğinin boyutunu diğer birkaç kuyruklu yıldızla karşılaştıran grafik.

Normalden 50 kat daha büyük bir çekirdeğe sahip kuyruklu yıldız, gökbilimciler Pedro Bernardinelli ve Gary Bernstein tarafından ilk kez Şili’deki Cerro Tololo Amerikalar Arası Gözlemevi’ndeki Karanlık Enerji Araştırması’ndan alınan arşiv görüntülerinde keşfedilmişti. Bu sebeple yıldıza Bernardinelli-Bernstein adı verildi.

Yıldız, Güneş’e asla 1.5 milyar kilometreden daha yakın olamayacak, bu da 2031 yılına kadar gerçekleşmeyecek.

Kuyruklu yıldız nedir?

Kuyruklu yıldızlar, güneş sisteminin oluşumundan kalan donmuş artıklardır: Toz, kaya ve buzlardan oluşurlar. Genişlikleri birkaç kilometreden yüzlerce kilomerteye kadar değişebilir. Güneş’e yakın yörüngede döndüklerinde ısınma sebebiyle yaydıkları gaz ve tozlar ise bir gezegen büyüklüğünde olabilir.

Güneşe yaklaştıkça arkalarında bıraktıkları parçalar sebebiyle ‘kuyruklu’ yıldız şeklinde anılırlar.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.