ManşetTürkiye

Hrant Dink Ödülleri’nin sahipleri Canan Arın ve Maria Ressa oldu

0

Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Uluslararası Hrant Dink Ödülleri, Hrant Dink’in doğum günü olan 15 Eylül akşamında çevrimiçi düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Ödülün bu yılki sahipleri Türkiye’de kadına yönelik şiddetle mücadelenin öncülerinden Avukat Canan Arın ve Filipinlerde zorlu siyasi koşullar ve yüksek kişisel riskler altında basın özgürlüğünü savunan araştırmacı gazeteci Maria Ressa oldu.

Defne Kayalar‘ın Türkçe, Esra Dermancıoğlu‘nun İngilizce sunuculuğunu üstlendikleri, Mahir Günşiray‘ın sesiyle destek verdiği ödül töreni, bu sene de 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekanı‘ndan sunuldu.

Arın: Yüreklendiren tek olay kadın direnişi

Canan Arın ödül konuşmasına, “Böyle değerli bir ödüle beni layık gördüğünüz için çok teşekkür ederim. Şaşırdım, sevindim, onur duydum diyerek başladı.

Bu ülkede insanca yaşamak istemenin “büyük bir lüks” olduğunu ifade eden Arın, “Bu kadar canavarlığın içinde, bu kadar korkunç bir tabloda insanın içini açan, insanı yüreklendiren tek olay kadın direnişi ve dayanışması” dedi.

‘Çevrimiçi şiddet dünyadaki şiddete yol açıyor’

Maria Ressa ise konuşmasında sosyal medyadaki dezenformasyona dikkat çekerek, “Sizinki gibi benim hükümetim ve dünya çapında 80’den fazla ülkedeki yönetimler, bizi manipüle etmek, demokrasiyi esirgemek ve gazetecilere saldırmak için sosyal medyada ucuz ordular kullanıyorlar” dedi.

Sosyal medyada yaşananların sosyal medyada kalmadığını vurgulayan Ressa, çevrimiçi şiddetin, gerçek dünyadaki şiddete yol açtığını belirtti.

Mücadele etmeye devam eden gazeteci ve aktivistlere seslenen Ressa, “Yolumuzdan şaşmamamız gerekiyor. İnsanlar bazen naif veya aptal olduğunuzu söyleyebilir. Bizim için de öyle diyorlar ama değiliz” ifadelerini kullandı.

Bu yılın Işıklar’ı

Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında, yaptıklarıyla insana, insanlığa “ışık” tutanların anıldığı, risk alan, yol açan insanların ve toplulukların selamlandığı videoyla 2021 yılının “Işıklar”ı gösterildi.

Bu yılki jüri üyeleri şu isimlerden oluşuyor: Emin Alper, Rakel Dink, Tanıl Bora, Mozn Hassan, Şafak Pavey, Osman Kavala, Füsun Üstel, Robert Guediguian, Moly Melching ve Viviana Krsticevic.

 

Törende, Nazan Öncel, Ayta Sözeri, Arto Tunçboyacıyan, Ezhel, Pervin Chakar/Ertan Tekin, Vahagn Hayrapetyan, Gohar Hovhannisyan, Kamarama, Tmbata, Kharberd Özel Gereksinimli Çocuklar Evi, Etnik Müzik Grubu Tsakhruk, Yerevan Saxophone Quartet, Wood Winds Project performanslarıyla yer aldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.