ManşetTürkiye

Hrant Dink için anma programları

0

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink ölümünün dokuzuncu yılında İstanbul, Ankara, Bursa ve Ermenistan’ın yanısıra Almanya, Kanada, Fransa ve İsveç’te de anılacak.

11

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink ölümünün dokuzuncu yılında anılacak. Dink için İstanbul’un yanı sıra, Ankara ve Ermenistan’da da anmalar gerçekleştirilecek.

Anma programı şöyle:

13

İstanbul

* İstanbul’da 19 Ocak, saat 14.30’da Dink’in öldürüldüğü yerde anma yapılacak.

Ayrıca Nor Zartonk, AKA-DER, DİSK Basın-İş, Halkevleri, HDP İstanbul, Kaldıraç, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Yeni Yol, saat 13.30’da Taksim’den anmanın yapılacağı Agos’un eski binası önüne yürüyüş yapacaklarını saat 19.00-21.00 arasında da “Adalet ve Barış Nöbeti” tutacaklarını açıkladı.

Adalet ve Barış Nöbeti çağrıcıları şu açıklamayı yaptı:

“Bu 9 yılda “bir bebekten katil yaratan karanlık” nefret ve kandan beslenerek günden güne büyüdü. Yüz yıldır bu topraklara bir karabasan gibi çöken bu iklim Roboski’de, Gezi’de, Soma’da, Suruç’ta, Ankara’da canlarımızı toplu katliamlarla bizden kopardı. Bugün Kürt illerinde terörle mücadele kisvesi altında sivil halka dönük saldırılar artarak sürüyor. Barışı savunan, barış için mücadele eden, çocuklar ölmesin diyen kim varsa hedef gösteriliyor, susturulmaya çalışılıyor. Gazeteciler, akademisyenler, sanatçılar ve muhalifler tutuklamalarla yıldırılmaya çalışılıyor. Hrant Dink gibi bir başka barış güvercini, Tahir Elçi benzer şekilde katlediliyor.

Bu karanlığı durdurmak için, adalet ve barış için mücadeleyi ve dayanışmayı yükseltelim. Tüm katillerden hesap sormak için, barışın sesini yükseltmek için, eşit, özgür, kardeşçe ve barış içinde yaşamak için 19 Ocak günü 13:30’da Taksim Meydanı’ndan Agos önüne yürüyoruz, 19:00’dan 21:00’e Hrant’ın düştüğü kaldırımda Adalet ve Barış Nöbeti tutuyoruz.”

Ankara

* Ankara’da, DSİP Ankara il Örgütü, bugün (18 Ocak) saat 18.30’da “Hrant Dink’ten Tahir Elçi’ye” başlıklı bir toplantı düzenleyecek.

19 Ocak’ta da Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde, Dink’in vurulduğu saat 15.00’te anma ve basın açıklaması yapılacak.

Adres: DSİP Ankara İl Örgütü, Konur Sokak, No:14/13, Kızılay

* Hrant Dink’in vurulduğu saat olan 15.00’te, Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde bir anma programı düzenlenecek. Saat 18.00’deyse, demokratik kitle örgütleri bir basın açıklaması yapacak.

Bursa

* 19 Ocak Salı günü saat 19:00’da Setbaşı Mahfel’den Heykel’e yürünecek.

Ermenistan

* Yerevan’da Nor Zartonk’un Ermenistan temsilciliğinin çağrısıyla, Ermenistan’daki demokratik örgütleri 19 Ocak saat 17.00’da Hrant Dink anması gerçekleştirecek.

19 Ocak’ta Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da Hrant Dink, bir yürüyüşle anılacak.

Bu sene Ermenistan’da Hrant Dink anısına bir imza kampanyası da düzenleniyor. Yarın anma sırasında, Yerevan’ın sokaklarından birine Hrant Dink’in adının verilmesi için imza toplanacak.

Anma bildirisinde ”Toplumumuz Hrant’a yapılmış suçu unutmamalı. Hrant’ın anısını yaşatmak için Yerevan’ın sokaklarından birinin Hrant Dink’in adı ile adlandırılmasına büyük önem veriyoruz” ve ”Hepimiz Hrant’ız. Bu Hrant’a vefa borcumuzdur” ifadeleri yer alıyor.

Bildiride Ermenistan halkına 19 Ocak’ta saat 17.00’de imza kampanyasına ve ardından gelen yürüyüşüne katılma çağrısı yapılıyor.

İmza kampanyası Yerevan Belediye binası önünde gerçekleşecek. İmza toplanmasının ardından Cumhuriyet Meydanı’na yürünecek ve mum yakılacak

Almanya

– 17 Ocak’ta Köln Kulturforum’da Hrant Dink anısına bir oturum düzenleniyor. Petros Markaris, Karin Karakaşlı, Doğan Akhanlı ve Raffi Kantian’ın konuşmacı olacağı etkinlik saat 16.00’da başlayacak.

– Berlin’in Kreuzberg Mahallesi’ndeki meydanda, Kottbusser Tor’da yarın saat 18.00’de Hrant Dink anısına bir yürüyüş düzenlenecek. ‘Hrant Dink Dostları’ grubunun düzenlediği anmada flama açılmayacak, ortak pankartla yürünecek.

– Berlin’de bulunan Studio R isimli mekanda, Hrant Dink anısına bir konser düzenleniyor. Muammer Ketencoğlu, Stepan Gantralyan, Mareike Beykirch, Mehmet Yılmaz ve Deniz Utlu’nun Ermenice şarkılar çalacağı konser saat 20.30’da başlayacak.

İsveç 

– İsveç’in başkenti Stockholm’de de Hrant Dink anlılıyor. 19 Ocak’ta Sveavägen’de ABF House’dadüzenlenecek anma töreninin başlama saati 18.00

Kanada 

24 Ocak günü, Ottawa’da ‘Voices in Dialogue’ isimli grup, ölümünün 9.yıldönümünde Hrant Dink’i ve Kasım 2015’te öldürülen Tahir Elçi’yi anacak. Ottawa kent kütüphanesinde gerçekleşecek programda film gösterimleri ve ‘Hrant Dink ve Tahir Elçi’nin ayak izinde tanıma ve barış’ başlıklı bir toplantı düzenlenecek. Toplantı saat 14.00’te başlayacak.

Fransa

8 Şubat günü, L’ACORT, CRC, AEC-HCA ve RSF, Hrant Dink anısına ortak bir etkinlik düzenliyor. Paris 10. Bölge Belediye binasında düzenlenecek toplantı ‘Türkiye’de gazeteci olmak: Gerçeğin değeri’ adını taşıyor. Saat 19.00’da düzenlenecek toplantıya Hrant Dink eşi Rakel Dink, tutuklu bulunan gazeteci Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar ve 1993 yılında cinayete kurban giden gazeteci Uğur Mumcu’nun oğlu Özgür Mumcu katılacak.

 

(AgosBianet, Diken)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.