ManşetTürkiye

Hrant Dink davasında 4.500 sayfalık gerekçeli karar açıklandı

0

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink‘in 2007 yılında katledilmesine ilişkin Fethullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu altısı tutuklu, 13’ü firari 76 sanıkla ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi‘nce 26 Mart’ta verilen kararın 4 bin 532 sayfalık gerekçeli kararını açıkladı.

Dosyası ayrılan firari sanıklara ilişkin davada, Gülen’in arasında bulunduğu 11 firari sanığın kaçak sayılarak mal varlıklarına el konulmasına karar verildiği belirtildi.

Mahkeme heyeti gerekçeli kararında, usulüne uygun yapılan ilana rağmen mahkemeye veya Türkiye sınırlarındaki herhangi bir adliye veya kolluk kuvvetine gelip teslim olmayan sanıklar Adem Yavuz Arslan, Coşgun Çakar, Fethullah Gülen, Halil İbrahim Koca, Mehmet Akif Yılmaz, Mehmet Faruk Mercan, Metin Canbay, Ömer Faruk Kartın, Serkan Şahan, Yılmaz Angın ve Yunus Yazar‘ın kaçak sayılmalarına ve kaçak sayılan sanıkların menkul ve gayri menkullerine el konulmasına karar verildiğini bildirdi.

TMSF kayyım olarak atanacak

Heyet, yapılacak TAKBİS mal varlığı sorgusunda sanıklara ait ara ve taşınmaz tespit edildiği takdirde ilgili trafik tescil ve tapu müdürlüklerine müzekkere yazılarak tedbir şerhlerinin işlenmesinin istenilmesine hükmetti.

Ayrıca Türkiye Bankalar Birliği’ne müzekkere yazılarak sanıklara ait vadeli-vadesiz tüm hesapları ile kiralık kasa mevcutlarının tespit edilerek el koyma kararının uygulanmasının istenilmesine, el konulması kararı üzerine tedbir şerhi işlenecek mevduat ile taşınır ve taşınmaz malların yönetimi amacıyla TMSF‘nin kayyım olarak atanmasına da karar verildi.

Muhtarlık ilanına yanıt alınamadığı için Zekeriya Öz, avukatı olmadığı için de eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı hakkındaki karar, bir sonraki oturumda alınacak. Dumanlı, 15 gün içerisinde ülkeye dönmediği takdirde, kaçak sayılarak mal varlığına el konulacak.

‘Cinayete ortak olup kayıtları sildiler’

Gerekçeli kararda, cinayet eylemi ile ilgili kamu görevlileri hakkında yapılan tespit ve değerlendirmelerin  yanı sıra cinayetin gerçekleşmesine giden süreçte tespit edilen eylemlerle sanıkların FETÖ/PDY ile irtibat ve iltisakları açıklandı; cinayetin işlenmesinde tespit edilen sorumluluklarının yanında sanıklardan Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve Faruk Sarı‘nın örgütün çıkarlarını gözeterek birlikte hareket ettikleri vurgulandı.

Bu kişilerin tedbir alıp müdahale etmek yerine cinayetin gerçekleşmesini, öncesi ve sonrasında bilgi, kayıt ve belgelerin yok edilmesini sağladıkları belirtilen kararda, Planlı İstihbarat Operasyonları (PİO) uygulaması ve İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nda bulunan İstihbarat Değerlendirme Projesi (İDP) kayıtları ile tüm istihbarat ağının bulunduğu bilgi havuzuna ilgili verilerin kaydedilmesi işlemlerini yapmamalarının yanında yapılan kaydı da  cinayetin hemen sonrasında sildikleri ifade edildi.

Kararda, kendilerinden olmayan sıralı amirlerine bu önemli istihbari bilgileri vermeyip gizleyen bu sanıkların emri altındakilere tanzim ettirdikleri gerçeğe aykırı tutanaklarla en önemli bilgi kaynağı yardımcı istihbarat elemanının istihbarat görevinin dışına çıkarılmasını sağladıkları kaydedildi.

Gerekçeli kararda, “Sanık Muharrem Demirkale’nin maktulün ev ve işyerlerinin cinayet öncesinde emri altındakilerce keşfinin yaptırıldığı, failin cinayet günü takip edildiği, bu takibi yapan kişilerin sanık Ali Fuat Yılmazer ile irtibat halindeki sanık Demirkala’nin emir ve komutasındaki unsur elemanları olduğu tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu?

Dink’in 19 Ocak 2007 tarihinde gazetenin önünde vurularak öldürülmesine ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava, 26 Mart tarihinde karara bağlanmış; aralarında Fethullah Gülen ile Zekeriya Öz’ün de bulunduğu 13 firari sanığın dosyası ayrılmıştı.

Bir önceki duruşmada, cumhuriyet savcısı, firari sanıkların 15 gün içerisinde teslim olmamaları durumunda mal varlıklarına el konulmasını talep etmiş, mahkeme heyeti de talebi kabul etmişti. 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.