ManşetTürkiyeUncategorized

Hrant Dink davası sanığı Tuncel: Vicdanım rahat

0

Zaman aşımı nedeniyle dokuz kişi hakkındaki mütalaanın açıklandığı Hrant Dink cinayeti davasına, sanık Erhan Tuncel’in sözleri damga vurdu: Ben kamu vicdanında beraat ettim.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin aralarında Ogün Samast, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in de bulunduğu dokuz sanık hakkındaki dava 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Sanıkların zaman aşımı yaklaştığı için ayrılan dosyalarına ilişkin görülen ilk duruşmada, iddia makamı mütalaasını açıkladı.

Duruşmaya Yasin Hayal Tekirdağ Cezaevi’nden, Ogün Samast Kocaeli Cezaevi’nden, Zeynel Abidin Trabzon Cezaevi’nden Erhan Tuncel, Osman Hayal ve Ersin Yolcu ise başka şehirlerden SEGBİS ile katıldı. Avukatlardan Bahri Belen ve Sebu Aslangil salonda hazır bulundu.

Mahkemede söz alan Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, esas hakkında beyanları sunabilmek için süre istedi. Tutuksuz sanıklardan da bazıları süre talep etti. Mahkeme heyeti ise, süre verilmesine lüzum olmadığı konusunda daha önce karar verildiğini belirterek ve davanın açıldığı günden bugüne geçen süreyi dikkate alarak süre verilmesi talebini reddetti.

Savcı örgüt üyeliğinden ceza istedi

İddia makamı dokuz kişi hakkındaki mütalaasını açıkladı. “Azmettirme” suçundan tutuksuz yargılanan Yasin Hayal’in aşırı milletçiliğiyle tanındığını belirterek Mc Donals bombalamasındaki ayrıntılara değinildi. Örgüt üyeliğinden cezalandırılması istenen sanıkların suç örgütünün hiyerarşisine dahil oldukları ifade edilirken, sanıklar hakkında FETÖ/PYD iddiasının bulunmadığı belirtildi.

Savcının mütalaası şöyle;

“Yasin Hayal’in suç örgütü kurmak ve suç işlemekten cezalandırılmasına,

Erhan Tuncelin tasarlayarak öldürmek ve kasten suç işlenmek suçundan 6 kez ayrı ayrı cezalandırılması ve ayrı ayrı indirim yapılmasına; mala zarar vermek suçundan cezalandırılmasına ve indirim yapılmasına,(Tuncel hakkındaki güvenliği kasten tehlikeye sokmak suçundan zaman aşımı doldu.); azmettirme ve yardım suçundan cezalandırılmasına, silahlı suç örgütüne üye olmaktan cezalandırılmasına,

Zeynel Abidin Yavuz hakkında Dink’in öldürülmesine yardımdan cezalandırılmasına,

Tuncay Uzundal’ın silahlu suç örgütüne üye olmaktan cezalandırılmasına,

Ahmet İskender’in silahlu suç örgütüne üye olmaktan cezalandırılmasına,

Salih Hacısalihoğlu’nun üzerine atılı suçu işlemediği anlaşıldığından beraatine,

Osman Hayal’in hiyerarşik yapısına dahil olduğuna ilişkin delil elde edilemediğinden beraatine,

Ogün Samast’ın cezalandırılmasına ancak suç tarihinde yaşının küçük olduğunun dikkate alınarak indirim yapılmasına…”

‘Mağduruz’ diye savundular

Sanıklar esas hakkındaki mütalaaya karşı ise şunları söyledi:

Osman Hayal: “Ben gizli tanık yasası mağduruyum. 12. 5 yıldır bu davanın mağduruyum. Kardeşim burada yargılandığı için benim de burada olmam adil yargılanma hakkını ihlal eder durumdadır..”

Ersin Yolcu: “Ben cezamı 2007’den beri çekmiş durumdayım 10 senedir cezaevinde yatmaktayım. Bu olaydan hüküm giydim. Şu an denetimli serbestlikten faydalanarak dışardayım. Beraatimi talep ediyorum.

Zeynel Abidin Yavuz: “12 senedir yargılanıyoruz. Biz kendi aramızda konuşmuşuzdur bunu örgüt şeklinde değerlendirilecek bir durum yoktur. Bu olaya yardım da etmedim. Tetikçi falan da değilim beraatimi istiyorum.”

Ogün Samast (silahlı suç örgütüne üye olmaktan ceza): Son savunma için süre talep ediyorum.

Yasin Hayal (örgüt kurmak ve yönetmek): Söyleyeceğim bir şey yok.

Tuncel: Kamu vicdanında beraat ettim 

Erhan Tuncel: Mutlak suretle ek süre istiyorum aksi savunma kısıtlanmasıdır. Savcının hiçbir görüşüne katılmıyorum. Bu konuda defalarca savunma yaptık. Mc Donalds olayında aleyhime tüm deliller hukuka aykırı elde edilmiştir. Dünyanın hiçbir mahkemesinde istihbarat bilgilerle sanıkların tekrar dinlenilmesi yapılan yargılama sonrası delil değerlendirilmesi mümkün değildir.

Halen savcılığın toplayacağı birçok delil vardır. Benim hakkımda verilecek karar ihmal ve kasıt suretiyle öldürme suçlarını direkt etkileyecektir. Mütalaada savcının lehime almadığı birçok husus vardır. Benim vicdanım rahat, ben kamu vicdanında beraat ettim.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.