Ekoloji

Hopalılar kepenk kapattırdı

0

Hopa Dereleri Koruma Platformu üyeleri, Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde barajlara karşı eylem yaptı. Hemşince, Lazca, Türkçe döviz ve pankartlarla Taksim’den Galatasaray’a yürüyen platform üyesi yaklaşık 400 kişi, İstiklal Caddesi’nde bulunan Little Big mağazasının önüne geldiklerinde üzerinde  ‘’ Little Big-Erva Enerji suyuma dokunma’’ yazılı kot kumasından yapılmış pankartı acınca, yöneticiler kepenkleri indirerek mağazayı kapattı.

‘’Su haktır satılamaz’’,’’Hopa halkı direnecek, Şelale deresi özgür akacak’’  ‘’Hopa da satılık deremiz, suyumuz yok’’ ‘’Little Big, kotu suyumuzdan çek’’ ‘’ Munzur özgürdür özgür akacak’’ ‘’Santral yapma boşuna, yıkacağız basına’’ seklinde slogan atan platform üyeleri daha sonra Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını yerel halktan bir kişi okudu.

Açıklamada,  ‘’uzun suredir kapitalizm doğaya, insana ve yasama dair ne varsa hepsine karsı azgın ve sistemli bir saldırı içindedir. Dokunduğu her şeyi metalaştırmakta, kar nesnesi haline getirmektedir. Satılacak bir şey kalmayınca su kaynaklarımız, derelerimiz, vadilerimiz, yaylalarımız dağlarımız ve ormanlarımız vahşi kapitalist saldırıyla karsı karsıyadır. Baraj, nükleer santral, otoyollar ve HES’ler gibi doğayı ve yaşamı yok eden projeler karşısında doğa meşru müdafaa halindedir. Yaşam hakkına yapılan bu saldırılar yöre halkları tarafından püskürtülmeye çalışılmaktadır’’ dendi.

Açıklama da özetle ‘’Dünya da temiz su kaynaklarına ulaşmak önemli bir sorun olarak gelecek yıllarda krizlere neden olacaktır. Küresel ısınma nedeniyle ülkemizin orta ve güney sahillerinin çölleşeceği Karadeniz’in su kaynaklarının yasam için daha da önemli hale geleceğini vurgulayan basın açıklamasında şunlar dile getirildi: AKP ve sermayenin HES ısrarının temel nedeni enerji üretmek gerekçesi ile su kaynaklarını ele geçirmek, özelleştirmektir. Buna izin vermeyeceğiz su haktır, satılamaz’’ dendi.

Basın açıklamasında, Hopa Güneşli deresi üzerine baraj yapmak isteyen Little Big mağazalarının patronlarına ait olan LTB-ERVA Enerji şirketine yönelik şunlar dile getirildi:’’LTB-ERVA Enerji’ye karsı canlı olmaktan, insan olmaktan kaynaklı kendi yasalarımızı koyacağız. Gerekirse vatandaş olarak tüketimden gelen gücümüzü kullanacağız, LTB ürünlerini boykot edeceğiz. Günü gelince Hopa’da vadilerimizde, köylerimizde ellerimizde oraklarla, kazmalarla, küreklerle, tulumumuz ve kavalımızla horona durur gibi nöbet tutacağız. Sizleri suyumuzu yanına bile yaklaştırmayacağız ve küresel sermaye ile onun bu günkü taşeronu AKP ve şirketler ellerini derelerimizden suyumuzdan ve yaşamımızdan çekene kadar mücadeleye devam edeceğiz’’.

Yeşiller Partisi’nin de aralarında olduğu çeşitli kurum ve siyasi partilerin katıldığı basın açıklamasında destek konuşmaları yapıldı ve ardından horon tepildi.

Hüseyin Güngör

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.