Hayvan HaklarıManşetTarım-Gıda

Hollandalı dev et üreticisi, vegan et üretmeye başlıyor

0

Yeşil Gazete için çeviren: Alper Çevirgel

Hollandalı dev et üreticisi Vion bir et fabrikasını sadece vegan et üreten bir tesise dönüştürüyor. 2017 yılında inşa edilen, Hollanda Leeuwarden‘daki tesis daha önce haftada 2.500 inek işleme kapasitesine sahipti. Simdi, Vion fabrikayı bitki bazlı et üretimi için yeniden düzenliyor. Tesiste yeni üretim hatları, daha fazla depolama ve dondurma alanı olacak.

Global Meat News tesisin dönüşümünden hiçbir çalışanın etkilenmeyeceğini bildiriyor.

Yeni tesis Vion’un yeni markası, bitki bazlı et yelpazesi ME-AT için çalışacak. 2020 yılında piyasaya sürülecek olan ürün yelpazesi şu an için beş farklı yüksek kaliteli vegan et ürününü içeriyor.

Vion’un tesisi haftada 2.500 inek işleme kapasitesine sahipti.

Flexitaryan tüketici taleplerini karşılama isteği

Yeni ürün serisi ve tesisiyle Vion’nun bitki bazlı gıda tüketim talebini karşılamada yardımcı olması hedefleniyor.

Avrupa genelinde, flexitaryanizmin (minimun et tüketimi içeren beslenme biçimi, yari-vejetaryen) popülerliğini artıyor. İngiliz market zinciri Sainsbury’s’in 2019’un başında yaptığı bir araştırmaya göre, İngilizlerin yüzde 91’i kendilerini flexitaryen olarak nitelendiriliyor.

Vion’a göre, İtalya, Fransa, Hollanda ve Almanya da vegan eti ürünleri için büyüyen pazarlar.

Şirket,yaptığı açıklamada “(Vion) bilgisini ve uzmanlığını sorumlu olduğu bölgelerde alternatif protein kaynakları sağlamada bir sonraki adımı atmak için kullanıyor” diyor.

Ve açıklama şöyle devam ediyor “ME-AT’in geleceğe yönelik vizyonu ürün geliştirme ve ham madde, ambalaj ve dokularda iyileştirmeler içerecek. Yeni girişimiyle Vion, lezzetleri ve görünümleriyle ete benzeyen ürünlere odaklanıyor.”

‘Geleneksel et ürünleri istikrarlı bir gelecek vaat etmiyor’

Vion bu tarz stratejiler izleyen tek üretici değil. Tüm dünyada et üreticileri vegan protein  ürünlerine doğru yönelmeye başlıyor.

Hollanda’da bir et işleme şirketi olan Bolscher, kendi vegan ve vejetaryen ürünlerini de piyasaya sürmeye başladı. Şirket sadece geleneksel et ürünleri üretmenin istikrarlı bir gelecek vaat etmediğini kabul ediyor.

Bolscher’in sahibi Roy Bolscher, NOS’a bu yılın başlarında “Sadece geleneksel et üreterek on yıl devam etmeyi tercih ederdim, ancak yalnızca etle bir gelecek göremiyorum. Aynı planla devam etmek artık bir seçenek değil. Simdi biliyoruz ki yemek her zaman bir hayvan olmak zorunda değil.”

Makalenin İngilizce orijinali

You may also like

Comments

Comments are closed.