DünyaHayvan HaklarıManşet

Hollanda’da köpek sahiplenmek isteyenlere zorunlu eğitim

0
Fotoğraf: Przemyslaw Iciak / Adobe Stock

Hollanda Hükümeti, köpek sahiplenmeyi planlayanlara yönelik yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalışıyor.

Bu kapsamda, potansiyel köpek sahiplerinin, sahiplendikleri hayvanı daha iyi anlamalarını sağlamak amacıyla internet üzerinden alınacak zorunlu bir eğitimi tamamlamaları gerekecek.

BBC Türkçe‘den Yusuf Özkanın aktardığına göre, zorunlu eğitime katılanlar, sahiplenmeyi planladıkları köpeğin cinsine ve davranışlarına dair doğru şekilde bilgilendirilecek.

Hollanda Temsilciler Meclisi‘nin talebi üzerine hazırlanan bu yasal düzenleme, köpek ısırması vakalarını önlemeyi hedefliyor. Yapılan düzenleme ile soy ağacı olmayan köpeklerin bakımı ve yetiştirilmesi yasaklanacak.

‣ Büyük Türkiye Buluşması Kadıköy’de gerçekleşti: Köpekleri ölüme göndermeyeceğiz
‣ Bursa’da yeni doğum yapmış bir köpek av tüfeği ile katledildi
‣ Avukatlardan ‘hayvanlar için adalet’ çağrısı

‘O zaman da köpek ısırmaktan başka seçenek göremiyor’

Meclise gönderilen yazıda, ısırma olaylarının sahibinin köpekler hakkında yetersiz bilgiye sahip olması nedeniyle meydana geldiğini, köpeğin hoşnutsuzluğunu, korkusunu ya da stresini ifade ettiği sinyallerin çok geç fark edildiğini veya hiç fark edilmediğini belirten Hollanda Tarım Bakanı Piet Adema, ”O zaman da köpek ısırmaktan başka seçenek göremiyor” dedi.

Zorunlu kursun, bir kişinin yanlış hayvanı seçmesini veya düşünmeden satın almasını önleyeceğini düşünen Adema, çoban köpeği gibi bazı ırkların çok fazla harekete ihtiyaç duyduğunu ve ‘rehber köpek’ olarak kullanılmaya pek uygun olmadığını, bu uyumsuzluğun da köpeğin hayal kırıklığına uğramasına ve tehlikeli davranışlar sergilemesine yol açabileceğini vurguladı.

Düzenlemeye olan ihtiyacın nedeni

Hollanda Plastik Cerrahi Derneği’nin (NVPC), köpek ısırması vakalarını raporlaması üzerine Hollanda Temsilciler Meclisi harekete geçti.

Hükümet ortağı Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD), köpek ısırması vakalarının önlenmesi için meclise bir öneri sundu. Meclisin büyük çoğunluğu bu öneriyi kabul etti. Hollanda’daki hayvan hakları ve cerrahlarla görüşen Adema, meclisin kabul ettiği öneriler doğrultusunda yeni yasal düzenlemeyi hazırladı.

Kendilerine danışılarak hazırlanan bu önlemlerin hayata geçirilmesi ile köpek ısırması vakalarının önemli ölçüde azalacağını düşünen Hollanda Kraliyet Köpekleri Koruma Derneği, Hollanda Plastik Cerrahi Derneği ve köpek yetiştiricileri; Tarım Bakanı’nın hazırladığı yeni yasal düzenlemeyi memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Hollanda Kraliyet Köpekleri Koruma Derneği konuya ilişkin şunları söyledi:

Köpeklerin bir daha ısırmayacağının yüzde yüz garantisi yok, ancak bu düzenleme, köpekleri sevmenin çok daha kontrollü bir yolunu gösterecek. Köpeklerin karıştığı çok sayıda kaza azalacak.”

Tehlikeli davranışlar sergileyen, ısırma riski yüksek köpekler için ülke genelinde geçerli ağızlık ve tasma zorunluluğu getirilecek. Ocak ayı içerisinde meclisin görüşünün alınmasının ardından yeni düzenlemenin hayata geçirilmesi bekleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.