DünyaManşet

Hollanda’da koalisyon hükümeti istifa etti

0

Hollanda‘da başbakanlığını Mark Rutte‘nin yürüttüğü dört partiden oluşan koalisyon hükümeti, çocuk bakımı desteklerinin kötü yönetilmesi nedeniyle istifa etti.

Koalisyon hükümetinin 17 Mart genel seçime kadar geçici hükümet olarak görevine devam edeceği açıklandı.

Geçtiğimiz Aralık ayında Hollanda Parlamentosu tarafından kurulan araştırma komisyonu, çocuk bakım yardımı alan binlerce ailenin, devlet görevlileri tarafından yanlışlıkla sahtekar diye yaftalandığını ve bu aileler hakkında işlem yapıldığını ortaya çıkarmıştı.

‘Benzeri görülmemiş adaletsizlik’

Komisyonun hazırladığı raporda, çocuk bakım yardımı alan aileler hakkında yapılan gelir incelemelerinde devlet görevlilerinin hata yaptığı bilgisi paylaşılmıştı. Bu sebeple binlerce ailenin haksız şekilde sahtekar diye yaftalanmış ve ödenekleri kesilmişti. “Benzeri görülmemiş adaletsizlik” başlığı verilen raporda, vergi dairesinin gelir incelemesi sisteminde hukuka aykırılık yaptığı kaydedilmişti.

Ailelere yardımları ödeyen vergi dairesi de belge yetersizliği, usulsüzlük, evrakta sahtecilik gibi nedenlerle ailelere ödeneğin kesilmesine karar vermiş, üstelik yapılan yardımların da geri alınmasına karar vermişti.

Ayrımcılık yapıldı

Bakım yardımı alacak aileler etnik kökenlerine bakılarak ayrımcılığa maruz kaldıklarını iddia ederek mahkemeye başvurdu.

Yapılan incelemelerde ayrımcılık yapıldığına karar verilmesiyle de Vergi Bakanı Menno Snel istifa etti.

Hollanda hükümeti de ödenekleri kesilen ailelere tazminat ödedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.