DünyaManşet

Hollanda’da kadınlara da ‘zorunlu’ askerlik geliyor

0

Hollanda’da kadınlara zorunlu askerlik geliyor. Gerekçe ise cinsiyet eşitliği. Hollanda Parlamentosu’ndan geçen yeni düzenleme ile birlikte bu hafta itibarıyla cinsiyeti kadın olan ve 17 yaşına giren 2003 doğumlu vatandaşlara askerlik celbi gönderilecek.

Hollanda Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki personelin şu anda sadece yüzde onu kadınlardan oluşuyor. Ordudaki kariyer olanakları anlatılarak, kadınların profesyonel askerli kadrolarına başvurması yeni düzenlemenin amaçları olarak sunuluyor.

Hollanda Savunma Bakanı Ank Bijleveld, şu anda zorunluluk olmadığını hatırlatarak, “Ama gelecekte ne olur bilinmez. Ülkemizin güvenliği tehdit altında olursa, bütün yükümlüler silah altına çağrılabilir” dedi.

Hollanda Savunma Bakanı Ank Bijleveld

Zorunlu ama değil

Soğuk Savaş döneminin sona ermesinin ardından büyük ve pahalı ordulara lüzum kalmadığı gerekçesiyle Hollanda’da profesyonel askerlik sistemine geçildi, ancak yine de askerlik çağı gelen erkeklere celp gönderilmeye devam edildi.

Eski Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert, 2017 yılında eşitlik ilkesi gereği zorunlu askerlik yasasının sadece erkekleri kapsamasına itiraz etmiş ve zorunlu askerliğin Hollandalı kadınlar için de uygulanmasını istemişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.