EkolojiManşet

Hollanda’da arıları korumak için yaratıcı çözümler: Arı otelleri, mola yerleri ve bal yolları

0

Arı otelleri, arı mola yerleri ve bal yolu, Hollandalıların kaygı verici bir düşüş döneminden sonra kentsel arı popülasyonunu sabit tutma konusunda uyguladıkları yöntemlerden yalnızca birkaçı. Yapılan son sayımlar ise bu yöntemlerin başarılı olduğunu gösteriyor.

Geçtiğimiz hafta ulusal arı sayımının bir parçası olarak Hollanda’nın dört bir yanından 11 binden fazla kişi arı sayma çalışmasına katıldı. Gönüllüler tarafından yapılan sayım sonucunda 18 Nisan tarihinde kentte 200 binden fazla arı ve sinek sayıldı. Bu da arı sayılarının- en azından şehirde yaşayanların- sabit kaldığını ortaya koyuyor.

Beş yıllık veri toplama hedefleniyor

Naturalis’teki böcekbilimci Vincent Kalkman “Sayım sırasında her bahçede ortalama 18 ile 20 arasında arı ve uçan sinek kaydedildi. Bu rakamlar yıllar içinde sabit kaldı ve bu da şehir bahçelerinde güçlü bir düşüş olmadığını gösteriyor” dedi.

The Guardian’ın haberine göre arı popülasyonu eğilimleri hakkında kesin sonuçlara varmadan önce araştırmacılar beş yıllık verileri toplamayı hedefliyor.

Fotoğraf: Martijn Beekman/Hollandse Hoogte

En çok bal arısı gözlemlendi

Bal arısı (Apis mellifera) 55 binden fazla gözlemle en çok görülen arı iken kırmızı mason arısı (Osmia bicornis) ve yaban arısı (Bombus terrestris) sırasıyla yaklaşık 13 bin ve 12 bin 800 kayıtla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı.

Kalkman “Arı sayımı veri toplamakla ilgili. Ancak aynı zamanda bahçeleri ziyaret eden insanların dikkatini farklı arı türlerine çekmeye hizmet ediyor. Bu sayım aynı zamanda eğitimle ilgili” görüşünü paylaştı.

Arı popülasyonu 1940’lardan beri düşüşte

Hollanda‘daki yerli yaban arısı popülasyonu, 1940’lardan beri düşüşteydi. En büyük sebebi olarak ise tarım alanları gösteriliyordu. 50 yıl öncesine kadar, bu alanlarda sağlıklı arı popülasyonlarını sürdüren çok çeşitli kır çiçekleri vardı. Ancak çiftçilerin üzerindeki üretim artışına yönelik baskı, tarım arazilerinin artık doğa için yer olmadığı anlamına geliyor.

Tarım arazilerinin büyük bir kısmı bu yüzden neredeyse tamamen kır çiçeklerinden yoksun. Bu da arı sayısında düşüşe yol açıyor. Tarımda böcek öldürmek için kullanılan zehirlerle de bu düşüş artıyor. Hollanda’da 360 arı türünün yarısından fazlasının nesli tükenme tehlikesi altında olduğu düşünülüyor.

arı otelleri

Ulusal tozlayıcı strateji

Hollanda, ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci tarım ürünleri ihracatçısı. Yabani arıların gıda mahsullerinin, özellikle meyve ve sebze bitkilerinin tozlaşmasında oynadıkları önemli rolün farkında olarak, “arılar için yatak ve kahvaltı” fırsatlarını artırmak için 2018 yılında ulusal bir tozlayıcı strateji açıklandı.

Strateji 43 hükümet ve doğa ve tarımın bir arada yaşamasını sağlayan süreçte arılar için daha fazla yuvalama alanı yaratmayı ve besin arzlarını güçlendirmeyi amaçlayan 70 girişim tarafından imzalandı.

Arı otelleri, durakları ve bal yolları

Amsterdam’da yalnız arıların yuva yapmaları için boşluklar sağlayan içi boş bitki gövdeleri veya ince bambulardan oluşan “arı otelleri”, kamusal alanlardaki çimleri doğal çiçekli bitkilerle değiştirmek ve bu alanlarda kimyasal böcek öldürücülerin kullanılmasının durdurulması gibi önlemler uyguluyor.

Utrecht’te ise arıları çeken, toz parçacıklarını ve yağmur suyunu emen arı durakları inşa edildi. 2018 yılından bu yana çatıları yerli bitkilerle kaplı otobüs duraklarından oluşan 316 arı durağı kuruldu.

Deborah Post ise karayolları, demiryolları ve su yollarının kenarlarında bulunan alana kır çiçekleri dikmek için belediyelerle işbirliği yaparak arılar için yiyecek ve barınak sağlayan Honey Higway (arı yolu) girişimini başlattı.

Hollanda’daki hızlı kentleşmeye dikkat çeken Kalkman, “Hollanda hükümeti önümüzdeki yıllarda yüz binlerce yeni ev inşa etmeyi hedefliyor. Bu nedenle, artan şehirlerin yanı sıra doğayı koruyabileceğimiz yollar bulmalıyız” ifadelerini kullandı.

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.