DünyaManşet

Hollanda yerel seçimlerinde Yeşiller damgası: Amsterdam ve Utrecht’te kazanan Yeşil-Sol

0
Dün GroenLinks Amsterdam bürosunda seçim sonuçları açıklanıyor

Hollanda’da yerel seçimler dün yapıldı. Toplam 17,2 milyon nüfuslu ülkede kayıtlı 12,5 milyon seçmenin seçimlere olan ilgisinin arttığı açıklandı.

Henüz kesin sonuçların alınmadığı 2,7 milyon nüfuslu başkent Amsterdam’da ve 1,2 milyon nüfuslu Utrecht’te belediye yönetimlerini, oylarını büyük ölçüde artıran Yeşil Sol Parti (GroenLinks) kazandı. Yeşiller, sandık çıkış anketi sonuçlarına göre Amsterdam belediye meclisinde sandalye sayısını 6’dan 11’e çıkardı.

Dün GroenLinks Amsterdam bürosunda seçim sonuçları açıklanıyor

Merkez parti D66 ve İşçi Partisi Amsterdam’da büyük oy kaybı yaşadı. Amsterdam’daki sonuçlara göre çeşitli sol partiler arasında Yeşil-Sol öncülüğünde bir koalisyon kurulması mümkün hale geldi. Amsterdam’da seçimlere katılım bir önceki seçimlere göre arttı ve %50,3’den %55,3’e çıktı.

Utrecht’te de belediye meclisindeki sandalye sayısını 9’dan 12’ye çıkartan Yeşil Sol Parti seçimlerin kazananı oldu. D66 ve İşçi Partisi’nin oy kaybı yaşadığı kentte Amsterdam’da olduğu gibi Yeşiller öncülüğünde sol bir koalisyon kurulması mümkün hale geldi.

Rotterdam ve Lahey’de ise aşırı sağcı yerel partiler Leefbaar Rotterdam ve Mos Grubu birinci sırada yer aldı.

Sandıkların tamamına yakınının açıldığı seçimde, ülke genelinde oylarının yüzde 32,5’ini yerel partilerin, yüzde 13,5’ini koalisyon ortakları CDA’nın, yüzde 13,2’sini ise VVD’nin aldığı belirtildi. Koalisyonun diğer ortağı D66’nın oyları yüzde 11,9’dan yüzde 9’a, PvdA’nın oyları ise yüzde 10,3’den yüzde 7,3’e geriledi.

Önemli kentlerden Rotterdam ve başkent Amsterdam’da üçer meclis üyesi çıkaran Hollanda’da yaşayan Türklerin kurduğu Denk Partisi, ilk kez katıldığı seçimde 14 belediyenin 13’ünde toplam 24 meclis üyeliği elde etti. Üyelerinin çoğunluğunu Türk ve göçmenlerin oluşturduğu Denk Partisi ayrıca Rotterdam ve Amsterdam gibi büyük kentlerde ırkçı parti PVV’den daha fazla meclis üyesi çıkarmayı başardı.

Geçen yıl Mart ayında yapılan genel seçimlerde de en büyük başarı Yeşiller’in olmuştu. Yeşil Sol Parti 4 olan vekil sayısını 14’e çıkarmıştı. Jesse Klaver 2015’te partinin liderliğini devraldıktan sonra sosyal medyadaki küçük buluşma etkinlikleri ile takipçilerinin sayısını hızla artırmıştı.

(Yeşil Gazete, NL Times, Hürriyet)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.