DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Hollanda mahkemesi sokağa çıkma yasağının kaldırılmasına hükmetti

0

Hollanda’da bir mahkeme, hükümetin koronavirüs salgınıyla mücadele önlemleri kapsamında ülke genelinde akşam 21.00 ile sabah 4.30 saatleri arasında uyguladığı sokağa çıkma yasağının derhal kaldırılması gerektiğine hükmetti.

Lahey Bölge Mahkemesi, koronavirüs önlemleri karşıtı olan “Virüs Gerçeği” (Virus Truht) adlı grubun açtığı davayı karara bağladığını duyurdu. Mahkeme yaptığı açıklamada, Hollanda hükümetinin başvurduğu olağanüstü yetkilerin “hatalı bir şekilde” uygulandığına dikkat çekti.

‘Serbest dolaşım ve mahremiyet ihlali’

Açıklamada, 23 Ocak tarihi itibariyle Hollanda genelinde, belirli saatler arasında uygulanan sokağa çıkma yasağının “serbest dolaşım ve mahremiyet haklarının geniş çaplı ihlali olduğuna” vurgu yapıldı.

Ayrıca hükümetin sokağa çıkma yasağını, yasamanın baypas edilmesine imkan tanıyan, çok acil durumlar için, istisnai olarak öngörülen olağanüstü hal düzenlemelerine dayandırdığını hatırlatan mahkeme, koronavirüs salgını nedeniyle alınan sokağa çıkma yasağının ise bu kapsamda değerlendirilemeyeceğine dikkat çekti.

Fotoğraf: AA

Mahkeme, sokağa çıkma yasağının uygulanmadan önce uzun bir süre tartışıldığına, bunun da aslında hükümetin parlamentodaki onay sürecini tamamlamak için gerekli zamana sahip olduğunu gözler önüne serdiğini kaydetti. Lahey Mahkemesi, bu nedenle mevcut yasağın “meşru olmadığı” hükmüne vurgu yaptı.

Avrupa’da bir ilk

Böylece Avrupa ülkelerinde ilk kez bir mahkeme sokağa çıkma yasağının kaldırılması yönünde karar almış oldu.

Hükümetin yargı kararını temyize götürmesi halinde bu süreçte 21:00-04:30 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı yürürlükte olmayacak. Ancak dava hükümet lehine sonuçlanırsa, yeniden sokağa çıkma yasağı uygulanabilecek.

Sokağa çıkma yasağını ihlal eden kişilere verilen 95 euroluk para cezalarının ne olacağı da şimdilik bilinmiyor. Mahkeme bu meseleyi incelemeye devam ediyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.