KadınManşet

Hiranur Vakfı’nda çocuğa cinsel istismar davasında ilk duruşma: Bu dava yüz binlerce kız çocuğunun çığlığı

0

İsmailağa Cemaati‘ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel‘in altı yaşındaki kızını imam nikahıyla “evlendirmesi” ve çocuğun yıllarca cinsel istismara uğramasına ilişkin yıllar sonra açılan davada ilk duruşma bugün sabah 10.30’da görülmeye başlandı. Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’nda, 2. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülen duruşmanın başında basın mensuplarının içeri alınması engellendi, ardından yaşanan arbedenin akabinde basın mensupları salona girebildi.

BirGün’den Havva Gümüşkaya’nın aktardığına göre; sanık Yusuf Ziya Gümüşel ve çocuğun imam nikahıyla evlendirildiği Kadir İstekli duruşma salonunda hazır bulunurken sanık Fatma Gümüşel ise mazeret bildirerek sağlık sorunları gerekçesiyle duruşmaya katılmadı. Duruşma, 2. Ağır Ceza salonunun küçük olması nedeniyle yine adliye binasındaki Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu‘nda görülüyor.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede H.K.G.’nin 6 yaşındayken evlendirildiği Kadir İstekli hakkında ‘çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçlarından 67 yıl 10 ay 15 gün, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatma Gümüşel hakkında ‘çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçlamasıyla 22 yıl 6 ay hapis cezası isteniyor.

‘Duruşma usule aykırı başladı’

Duruşmada avukat Ömer Kavili duruşmada söz alarak duruşmanın usule aykırı başlatıldığına dikkat çekti. Adil bir yargılama yapılmadığını kaydeden avukatlar, iddianame okunmadan ve SEGBİS kaydı açılmadan taleplerin alınmasına itiraz etti.

Avukatların tepkilerinin ardından mahkeme başkanı SEGBİS kaydının açılmasına izin verdi.

Avukatlar, duruşma tutanağının ilk sayfasının gösterilmesini talep etti ancak mahkeme başkanı bu taleplere de yanıt vermedi.

istismar

Barolardan müdahillik talebi

İddianamenin okunmaya başlanmasının ardından avukatların davaya mühahillik talepleri alındı. Taleplerin sayısı 40’ın üzerine çıkmış durumda.

Öte yandan Adana Barosu‘ndan avukatlar, mahkeme heyeti hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Avukat beyanlarının sürdüğü duruşmada, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez, ‘Duruşmanın başlangıcından beri hukuka usule aykırı yapılan işlerin SEGBİS’e geçmesi için bir kez daha tekrarlıyorum. Duruşmanın yasal anlamda başlanması için gereken usulü yerine getirmediniz. Duruşmaya bir iki saat geç başlanıldı. Katılma taleplerimizi tekrar tekrar dile getiriyoruz. Bu tarihi davalardan biri. Bu sadece o kişinin değil binlerce çocuğun ve kadının sesi olacak bir davadır. O nedenle bizler Türkiye’nin her yerinden gelen barolar katılmak istiyoruz. Heyet duruşmayı kapalı yapma niyetindeyse bunun doğru olmadığının altını çizmek istiyorum. En azından kısmi kapalılık değerlendirmesi yapmanızı talep ediyoruz” dedi.

istismar

Duruşma öncesi adliye önünde açıklama

Duruşma öncesinde siyasi parti temsilcileri, çocuk ve kadın örgütleri adliye önünde açıklamalarda bulundu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadınlar Birlikte Güçlü, Sol Femisint Hareket, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros ve EMEP‘li kadınlar davanın takibi için adliye önüne geldi.

‘Bu dava yüz binlerce kız çocuğunun çığlığı’

Sol Feminist Hareket adına yapılan açıklamayı okuyan Seda Balmumcu, “Üzerimize çöreklenen tarikatlarınızı, bizi karanlığa mahkum etmeye çalışan kararlarınızı, İstanbul Sözleşmesi’nin iptalini tanımıyoruz. Cumhuriyet’in ilerici değerlerini ve laikliği tasfiye ederek kurduğunuz bu düzeni reddediyoruz. Kadınları, çocukları nefessiz bırakan tarikatlarınızla hesaplaşacağız. Halka ait kaynakların peşkeş çekilmesi ile bir saltanat kuran şeyhlerinizle hesaplaşacağız” dedi ve ekledi:

“Adına evlilik diyerek 6 yaşındaki çocuğun istismarını meşrulaştırmaya çalışanlar, bugün H.K.G’nin şikayetini ve davasını karalamaya devam ediyor. H.K.G’nin beyanına, ses kayıtlarına ve fotoğraflara rağmen failleri koruma gücünü kendilerinde görmekten çekinmiyorlar. Tarikatın karanlık kuşatması sürerken H.K.G.’nin yaşadıklarıyla ilgili iddianameyi yazan savcının görev yerinin değiştirilmesi kimlerin korunmak istendiğini göstermektedir.

20 yıldır her olayda faili aklayan AKP yine failleri aklamaya devam ediyor. Son Anayasa tasarısı ile bir kez daha çocuk istismarının önünü açan yasalar Meclis’e getiriliyor. H.K.G’nin yaşadığı bu karanlık münferit değil. Son açıklanan verilerle 1,5 milyonu aşkın kız çocuğu okullarda değil.Memleketin her yerinde kız çocukları sessiz çığlıklarıyla haykırıyor.H.K.G’nin sesi, cesareti, bu dava yüz binlerce kız çocuğunun çığlığı, yüz binlerce kız çocuğu için bir umut.”

Cemaatçiler adliye önünde toplandı

Öte yandan adliye önüne 6 yaşında imam nikahıyla evlendirilen çocuğun babası Yusuf Ziya Gümüşel için toplananlar olduğu da görüldü. Cemaatçi topluluk “28 Şubat’ı tekrar istemiyoruz” yazılı dövizler taşıdı.

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.