EnerjiManşet

Hint demiryolları ilk güneş enerjili trenini tanıttı

0

The Economic Times’da yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Elif Atalay’ın çevirisi ile paylaşıyoruz.

***

Hint Demiryolları’nın, ilk güneş enerjili DEMU (Diesel Electic Multiple Unit- Dizel Elektrik Çoklu Birimi) treni Delhi Safderjung tren istasyonundan sefere başladı. Tren, Delhi’deki Sarai Rohilla ve Haryana’daki Farukh Nagar arasında çalışacak.  Tree, her biri  300 Wp (Watt-peak) olan toplam 16 güneş paneli altı vagona yerleştirildi.

Güçlü Değişim

‘ Hindistan’da Yap’ girişimi kapsamında üretilen bu güneş panellerinin maliyeti 540.000 Hint Rupisi.* Güneş panelleri, dünyada ilk defa ray şebekesi olarak demiryollarında kullanılmaya başlandı. Tren, yedek enerjiye sahip olup aküsü en az 72 saat dayanabiliyor.

* Rs 54 lakh: 540.000 Hint Rupisi (Rs 1 lakh: 100.000)

Üretilen güç miktarı

Güneş panelleri, vagonların aydınlatma sistemini sağlayan günlük 17 birim güç üretiyor. Şu anki  demiryollarının yalnızca alternatif akımı olmayan vagonlarına güneş panelleri eklenmiş olacak.

Pek yakında! Daha çok güneş enerjili trenler

Demiryolları, yaklaşık 50’den fazla vagonu önümüzdeki günlerde tanıtmayı planlıyor. Güneş enerjisi ilk olarak kentsel trenler ve uzun mesafeli trenler olarak tanıtılacak.

Devasa Tasarruf

Demiryolları, her yıl yaklaşık olarak 1.2 bin litre dizel yakıt tasarruf ederek yılda 6 milyar 720 milyon* Hint Rupisi kar elde edebilecek. Ayrıca güneş enerjisi, yılda 270 bin ton karbondioksit salımının azalmasına yardımcı olacak.

* Rs 672 crore: 6,720,000,000 Hint Rupisi (Rs 1 crore: 10,000,000)

Tavan bölümünü yararlı hale getirmek

Demiryolları, yürüten fizibilite çalışmaları uyarınca usulleri belirlenmekte olan kamu-özel ortaklığı modeli ile demiryolu istasyonlarının, diğer demiryolu binalarının ve arazinin çatı katı alanını kullanarak güneş enerjisi elde etmeyi öneriyor. Demiryolları önümüzdeki beş yıl içerisinde 1000 megavat güneş enerjisi üretmeyi planlıyor. Ülke çapında demiryolu yapılarının çatılarına hemzemin geçitlere güneş enerjisi tesisleri kurmak için adımlar atılıyor.

Geleceği Planlamak

Plana göre demiryolları,  istasyonlarına, demiryolu ofislerine ve hemzemin geçitlere 8.8 megavat kapasiteli güneş paneli kurmayı öneriyor.

 

Haberin İngilizce orijinali

Yeşil Gazete için çeviren: Elif Atalay

(Yeşil Gazete, The Economic Times, The Better India)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.