İklim KriziManşet

Hindistan’ın iklim planı onaylandı: 2030’a kadar yüzde 45 emisyon azaltımı, 2070’te net sıfır

0

Dünyanın en kirletici ülkeleri arasında üçüncü sırada yer alan Hindistan’da kabine, 2070’te net sıfır hedefi ve 2030 yılına kadar emisyonlarını yüzde 45 azalma da dahil olmak üzere, kasım ayında başbakan Narendra Modi tarafından taahhüt edilen hedefleri güçlendiren, güncellenmiş ulusal iklim planını onayladı.

Belge, ülkenin 2016’da belirlenen önceki hedefine göre, 2030 yılına kadar GSYİH’nın her bir birimi için emisyonları 2005 seviyelerine göre %33-35 oranında azaltma hedefini artırıyor.

Net sıfır emisyon, insan faaliyeti nedeniyle atmosfere salınan karbondioksit, metan, azot gibi gazların miktarının yeryüzü tarafından doğal olarak emilen sera gazı miktarıyla dengelenmesi ve karbonun nötr olması anlamına geliyor.

“Net sıfır emisyon” kavramı ilk olarak 2015’te imzalanan Paris Anlaşması’nda kullanılırken, bu kapsamda küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak için verilen taahhütler kapsamında net sıfır emisyona ulaşmayı hedefleyen ülke sayısı giderek artış gösterdi.

Elektrik üretim kapasitesinin yarısı yenilenebilir kaynaklardan

Modi, Glasgow‘da geçen kasım ayında düzenlenen Cop26 İklim Zirvesi‘nde, ülkesinin hedeflerini duyurduğunda yetersiz bulunmuştu.

[COP26 Liderler Zirvesi] Hindistan 2070 yılında net sıfır emisyona ulaşma sözü verdi

Yeni plana göre, Hindistan, 2030’a kadar kurulu elektrik üretim kapasitesinin yarısının fosil olmayan kaynaklardan gelmesini hedefliyor, ancak enerji kullanımı planda yer almıyor.

Ülkenin nükleer ve büyük hidro-barajların yanı sıra rüzgar ve güneşi içeren fosil olmayan kapasitesi şu anda yüzde 40 civarında.

Uluslararası Enerji Ajansı‘nın (IEA) Hindistan baş analisti ve koordinatörü Swati D’Souza, Climate Home News‘e “Hindistan için yüzde 45 azaltım hedefine ulaşılabilir. Karar, aynı zamanda gelecekte bunun üzerine çıkabilmek için bir iyimserlik sağlıyor” dedi.

D’Souza, Mısır’da kasım ayında düzenlenecek Cop27‘den sadece aylar önce ve bir enerji krizi sırasındaki zamanlamanın önemli olduğunu da sözlerine ekledi: “Hindistan, küresel enerji piyasalarında yaşanan kargaşaya ve Avrupa‘daki ülkelerin gaza yönelmesine rağmen 27. Cop öncesinde hedeflerini açıkladı. Silahlarımıza sarıldık. Bu, hükümetimizin karbondan arındırma taahhüdü hakkında bir şeyler söylüyor.”

Hindistan, güncellenmiş ulusal olarak belirlenmiş taahhütlerini veya NDC‘lerini Birleşmiş Milletler‘e sunacak ve Paris İklim Anlaşması kapsamında bu yükümlülüğü yerine getiren son büyük yayıcılardan biri olacak.

‘Başarılabilir ama kolay değil’

Delhi merkezli Politika Araştırma Merkezi‘nde görevli Prof.  Navroz Dubash da 2030 hedefini “önemli bir taahhüt” olarak nitelendirdi: “Mevcut politikalara bakılırsa, bunun başarılabilir olması muhtemel. Yine de kolay olmayacak. Hindistan ekonomisinde karbon ve GSYİH arasındaki bağlantıyı kesmek için Hindistan’ın son on yıllarda başardığının ötesinde derin yapısal değişiklikler gerektirecek.”

Dubash, hükümetin temiz enerji üretimi taahhüdünde bulunmama kararının ise kömürü frenlemek için “kaçırılmış bir fırsat” olduğunu söyledi; “Bu oyun değiştirici olurdu, çünkü termal ve yenilenebilir enerji gücünün aktif yönetimini gerektirirdi” dedi.

Hindistan’ın 2030 yılına kadar 450 GW yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşma gibi bir yerel hedefi de bulunuyor. Modi’nin bunu 500 GW’a çıkarma konusundaki sözlü taahhüdü ise onaylanan plana yansımadı.

“Uluslararası alanda şu anda benzer hiçbir şey kalmadı” değerlendirmesini yapan Dabash, “Yeni elektrik taahhüdü, basitlik ve netlik avantajına sahip, ancak Hindistan’ın ilerlemesini izlemek için bir ölçüt değil” diye konuştu.

Modi, finansman desteği bekliyor

Hükümetten yapıla açıklamada, uzun vadeli iklim hedeflerinin finansmana bağlı olduğu açıklandı: ” Hindistan uluslararası finansal kaynaklardan ve teknolojik destekten payına düşeni alacak.”

Geçen yıl Glasgow’da Hindistan, 2030’a kadar 1 trilyon dolarlık iklim fonu alması gerektiğini savunmuştu. Standard Chartered Plc’ye göre, ülkenin net sıfır emisyona ulaşma yolunda ilerlemek için 2060 yılına kadar 12 trilyon dolardan fazla harcaması gerekecek. Modi’nin tüm taleplerinin karşılanması pek olası görünmüyor.

Plan, sektörel emisyon azaltımlarını taahhüt etmese de, hükümet hedefi desteklemesi beklenen politikaları vurguluyor. Bunlar arasında LED ampullerin piyasaya sürülmesi ve Hindistan demiryolları için bir karbondan arındırma planı yer alıyor.

İklim izleme örgütü,  Climate Action Tracker , Hindistan’ın önceki hedefini “son derece yetersiz” ve 4C ısınma ile uyumlu olarak değerlendirmişti; yeni plan ise hükümetin açıklanan hedeften daha iyi performans göstermesi için uygulayacağı politika ve eylemler için cesaretlendirmeye değer  görüldü.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.