DünyaManşetSağlık

Hindistan’da şimdi de ‘kara mantar’ salgını

0

Hindistan,  giderek yayılan ölümcül ‘kara mantar’ hastalığıyla bağlantılı 8 bin 800’den fazla vaka kaydedildiğini duyurdu. Covid-19 nedeniyle enfekte olan kişilerde nadir görülen ve mukormikoz olarak bilinen bu hastalıkta ölüm oranı yüzde 50, bazı hastalar ancak tek gözleri alınırsa iyileşebiliyor.

Hekimler, ‘kara mantarın’ Covid tedavisinde kullanılan stereoidlerle bağlantısı olduğunu, özellikle diyabet hastalarının risk altında olduğunu söylüyor.

‘İyileştikten 12-18 gün sonra’

BBC’nin aktardığına göre, kara mantar enfeksiyonu Covid-19 hastalarında iyileştikten 12-18 gün sonra ortaya çıkıyor. Kara mantar bağlantılı vakaların yarısından çoğu  ise batı vilayetleri Gujarat ve Maharaştra‘da görüldü.

Ayrıca en az 15 vilayette de sekiz ila 900 arası vaka bildirildi. Vaka sayılarındaki artış nedeniyle Hindistan’ın 29 vilayeti hastalığın salgın olarak ilan edilmesi çağrısı yaptı. Doktorlar, salgından etkilenen hastaların tedavisi için oluşturulan yeni merkezlerin hızla dolduğunu söylüyor. Şimdiye kadar ülkede 7 bin 250 kişide mukormikoz görüldüğünü belirten yetkililer, 219 kişinin bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydetti.

Indore şehrinde bulunan 1100 yataklı Maharaja Yeşwantrao Hastanesi‘nin ilaç departmanı başkanı Dr. VP Pandey, hasta sayısının giderek arttığını,  hastanenin kara mantar hastalarının tedavisi için toplam 200 yataklı 11 merkez daha oluşturduklarını belirtti. Yalnızca Indore şehrinde en az 400 kara mantar hastası olduğunu belirten Pandey,  “Kara mantar enfeksiyonu Covid-19’dan çok zorlu olmaya başladı. Hastalar zamanında ve düzgün bir şekilde tedavi edilmezse ölüm oranı yüzde 94’e çıkabilir. Tedavisi pahalı ve ilaç miktarları yetersiz” dedi. 

Pandey’e göre, hastaların çoğu Covid-19’dan iyileşen erkekler. Bu kişilerin önemli bölümü de stereoid tedavisi görmüş ve birçoğunda diyabet gibi altta yatan hastalıklar bulunuyor.

Kara mantar hastalığı nedir?

Mukormikoz ya da zigomikoz terimleriyle bilinen hastalık nadir görülen fakat tehlikeli bir mantar enfeksiyonu. Hastalığa mukor küfü adı verilen ve özellikle toprak, çürüyen bitkiler, gübre ve çürük tahtada bulunan mantar türü sebep oluyor. Mantar tohumlarına maruz kalan kişilerde oluşan hastalık mantarın dokuları yemesiyle ilerliyor. Erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğu bu enfeksiyon türünde, tedavide yaşanan gecikmeler ölüme sebebiyet verebiliyor. Hastalık daha çok ılık ve nemli iklimlerde yaygın görülüyor.

Nadir görülen bu hastalık daha çok başka sağlık sorunları bulunan veya vücut direncini zayıflatan ilaç tedavisi gören kişilerde görülüyor. Diyabet, kanser, AIDS, organ nakli, kök hücre nakli, neutropenia (akyuvar sayısında azlık), enjeksiyonla uyuşturucu kullanımı, vücutta fazla demir ya da hemokromatozis, ameliyat sonrası deri enfeksiyonları, yanıklar ve yaralar, premature veya düşük kilolu doğum enfeksiyon riskini arttırıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.