Hindistan’da muson sezonu: Nehirler taştı, 18 kişi yaşamını yitirdi

Hindistan’ın Maharashtra eyaletinde gerçekleşen şiddetli yağışlar toprak kaymalarına ve sel felaketine neden oldu. 18 kişi yaşamını yitirdi, birçok köy yolu ulaşıma kapandı.

Hindistan’ın batısında yer alan Maharashtra eyaletinde meydana gelen şiddetli muson yağmurları toprak kaymalarına ve sel felaketine yol açtı.

Yetkililer yaptıkları açıklamada en az 18 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Birçok köy yolu ise ulaşıma kapandı.

Nehirler taştı

Eyaletin batı kıyısındaki birçok bölüm 24 saat içinde 200 mm’den fazla yağmur aldı. Kimi bölümlerde ise yağış miktarı 594 mm’ye yükseldi. Barajların dolması üzerine yetkililer suyu serbest bırakma kararı aldı ve eyaletteki nehirlerde taşkın yaşandı.

Yaşanan ölümlerin dördünün eyalet başkenti Mumbai’deki bir binanın çökmesi sonucu gerçekleştiği belirtildi. 14 kişi ise meydana gelen toprak kaymaları nedeniyle yaşamını yitirdi.

Mahsur kalanlar var

Eyalet yetkilileri yaptığı açıklamalarda Satara ve Raigad bölgelerindeki toprak kaymaları neticesinde onlarca kişinin mahsur kaldığını düşündüklerini belirtti. Mumbai’yi güney teknoloji merkezi Bengaluru’ya bağlayan otoyolda ise binlerce kamyon mahsur kaldı.

Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği eyalette yollardaki kapanmalar ve su taşkınları çalışmaları zorlaştırıyor.

İklim krizi daha kötü hale getiriyor

Haziran’dan Eylül’e kadar olan mevsimsel muson yağmurları, her yıl Güney Asya’da ölümlere ve kitlesel yer değiştirmelere neden oluyor. Ancak insan kaynaklı iklim krizi muson yağmurlarının şiddetini her geçen yıl daha fazla artırıyor ve daha düzensiz hale getiriyor.

Almanya’nın Potsdam İklim Araştırma Enstitiüsü’nden araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmaya göre küreselde gerçekleşen her ek ısınma derecesi muson yağışlarını yüzde 5 oranında artırıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

EN ÇOK OKUNANLAR