Dünyaİklim KriziManşet

Hindistan’da muson sezonu: Nehirler taştı, 18 kişi yaşamını yitirdi

0

Hindistan’ın batısında yer alan Maharashtra eyaletinde meydana gelen şiddetli muson yağmurları toprak kaymalarına ve sel felaketine yol açtı.

Yetkililer yaptıkları açıklamada en az 18 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Birçok köy yolu ise ulaşıma kapandı.

Nehirler taştı

Eyaletin batı kıyısındaki birçok bölüm 24 saat içinde 200 mm’den fazla yağmur aldı. Kimi bölümlerde ise yağış miktarı 594 mm’ye yükseldi. Barajların dolması üzerine yetkililer suyu serbest bırakma kararı aldı ve eyaletteki nehirlerde taşkın yaşandı.

Yaşanan ölümlerin dördünün eyalet başkenti Mumbai’deki bir binanın çökmesi sonucu gerçekleştiği belirtildi. 14 kişi ise meydana gelen toprak kaymaları nedeniyle yaşamını yitirdi.

Mahsur kalanlar var

Eyalet yetkilileri yaptığı açıklamalarda Satara ve Raigad bölgelerindeki toprak kaymaları neticesinde onlarca kişinin mahsur kaldığını düşündüklerini belirtti. Mumbai’yi güney teknoloji merkezi Bengaluru’ya bağlayan otoyolda ise binlerce kamyon mahsur kaldı.

Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği eyalette yollardaki kapanmalar ve su taşkınları çalışmaları zorlaştırıyor.

İklim krizi daha kötü hale getiriyor

Haziran’dan Eylül’e kadar olan mevsimsel muson yağmurları, her yıl Güney Asya’da ölümlere ve kitlesel yer değiştirmelere neden oluyor. Ancak insan kaynaklı iklim krizi muson yağmurlarının şiddetini her geçen yıl daha fazla artırıyor ve daha düzensiz hale getiriyor.

Almanya’nın Potsdam İklim Araştırma Enstitiüsü’nden araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmaya göre küreselde gerçekleşen her ek ısınma derecesi muson yağışlarını yüzde 5 oranında artırıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.