DünyaManşet

Hindistan’da Müslümanları dışlayan yasaya karşı protestolar sürüyor

0

Hindistan’da, komşu ülkelerden gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan ancak aynı durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen Vatandaşlık Yasası‘na karşı düzenlenen gösteriler ülke genelinde sürüyor.

9 Aralık’ta başlayan gösterilerde ülke genelinde ölenlerin sayısının 25’e yükseldiği açıklandı. Protestolar sebebiyle eyalet genelinde tutuklananların sayısı 1113’e, gözaltına alınanların sayısı 5 bin 558’e yükseldi.

İnternete ve mesajlaşmaya servis engeli

Gösterilerin en yoğun olarak gerçekleştiği Uttar Pradeş eyaletindeki eylemlerde hayatını kaybedenlerin sayısı ise 19 oldu. Eyaletin 21 bölgesinde internet hizmetlerine erişim askıya alındı ve eyaletin çeşitli bölgelerinde ek güvenlik güçleri konuşlandırıldı. Yetkililer, drone ile havadan gözetleme yapılacağını açıkladı. Eyaletin başkenti Laknov’da mobil internet hizmetlerine ek olarak mesaj servisleri de askıya alındı.

1200 öğrenci hakkında işlem

Eyalette bulunan Aligarh Müslüman Üniversitesi (AMU) kampüsünde protestolar sırasında hayatını kaybedenler için ellerinde mumlarla yürüyüş yaptıkları gerekçesiyle haklarında işlem yapılan öğrenci sayısı 1200’e çıktı.

Mumbai’de protestolar

Maharaştra eyaletinin başkenti Mumbai’de de gösteriler binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Polis, gösterilerin yalnızca Azad Meydanı ile sınırlı kalabileceğini söylemesine rağmen Müslüman göçmenleri dışlayan yasa tasarısına karşı olan kişiler bugün de sokakları ve caddeleri doldurdu.

Müslümanlara yönelik ayrımcı politikalar

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan’da 1 milyar 300 milyonluk nüfusun yüzde 79,8’ini Hindu’lar oluşturuyor. Ülkedeki Müslümanların oranı yüzde 14,2 iken Hristiyanların oranı ise yüzde 2,3.  Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ikinci kez iktidara gelişi ile birlikte Müslümanlara baskıyı artırdığı söyleniyor. Modi, sık sık İslam karşıtı söylemler ve politikalar gerçekleştiriyor.

Hükümet en son olarak düzenlediği Vatandaşlık Yasası’nda Müslümanları dışlayan bir düzenlemeye gitti. Bu düzenlemeye göre,  2014’ten sonra Hindistan’a gelen Müslümanların dışındaki göçmenlere vatandaşlık hakkı verildi. Düzenleme, yaklaşık 2 milyon Müslüman göçmeni kamplarda alıkoyulma, hatta sınır dışı edilme riski ile karşı karşıya getirdi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.