DünyaEmekManşet

Hindistan’da koronavirüs grevi: 250 milyon kişi iş bıraktı

0

Hindistan‘da hükümetin gerekli önlemleri almadığını ve bu sebeple koronavirüs salgınının işçiler arasında büyük yıkım ve ölüme neden olduğunu belirten 250 milyon işçi bugün greve çıktı.

Sokaklarda da protesto için bir araya gelen işçiler zaman zaman kolluk kuvvetlerinin müdahalesiyle karşılaştı. Polis, grevdeki kitleye basınçlı su ile müdahale etti.

10 sendikadan grev çağrısı

Grev çağrısını Hindistan Ulusal Sendika Kongresi (INTUC), Tüm Hindistan Sendikalar Kongresi (AITUC), Hind Mazdoor Sabha (HMS), Hindistan Sendikaları Merkezi (CITU), Tüm Hindistan Birleşik Sendika Merkezi (AIUTUC), Sendika Koordinasyonu Merkezi (TUCC), Serbest Meslek Sahibi Kadınlar Derneği (SEWA), Tüm Hindistan Merkez Sendikalar Konseyi (AICCTU), İşçi İlerici Federasyonu (LPF) ve Birleşik Sendika Kongresi (UTUC) yaptı.

Evrensel’in aktardığına göre  merkezi ve yerel yönetime bağlı sektörlerdeki kamu çalışanları, banka çalışanları, özel sektördeki sanayi işçileri, ev işçileri, inşaat işçileri, tarım işçileri, kırsal ve kentsel bölgelerdeki esnaflar ve hatta seyyar satıcılar gibi birçok kesimden emekçiler greve katılıyor.

Sendikalar, özel araç sahipleri ve taksi şöforlerine de trafiğe çıkmamaları çağrısı yapmışlardı.

Elektriğin özelleştirilmesine karşı protesto

Hükümet partisi BJP’ye bağlı Bharatiya Mazdoor Sangh (BMS) ise greve katılmayacağını açıklamıştı.

Tüm Hindistan Elektrik Mühendisleri Federasyonu (AIPEF) da ülke çapındaki elektrik mühendislerinin merkezi hükümetin özelleştirme politikalarını protesto edeceklerini açıkladı. AIPEF, elektriğin özelleştirilmesi için çıkarılan 2020 Elektrik Yasasının geri çekilmesini istiyor.

Sendikaların talepleri neler?

  • Sendikaların talebi hükümetin tarım ve işçi haklarına yönelik reform adı altında hazırladığı yasaları geri çekmesi.
  • Hindistan merkezli haber sitelerine göre sendikalar, hükümetin kamu bankaları da dahil olmak üzere demir yolları, mühimmat fabrikaları ve limanlar gibi devlet tarafından işletilen kuruluşlarının özelleştirilmesinin durdurmasını talep ediyor.
  • Gelir vergisi ödeyemeyen tüm aileler için ayda 7500 rupi (yaklaşık 100 dolar) nakit para desteği, ayda kişi başına 10 kg ücretsiz gıda, Mahatma Gandhi Ulusal Kırsal İstihdam Garantisi Yasası’nın ücret artışı ve kentsel bölgeleri de kapsayacak şekilde yılda 200 işgününe genişletilmesi de sendikaların talepleri arasında.
  • Sendikalar ayrıca hükümet ve PSU (bir tür alt kamu işletmesi) çalışanlarını erken emekliliğe zorlayan düzenlemenin geri çekilmesi, “herkese emekli maaşı hakkı”, Ulusal Emeklilik Sisteminin değiştirilmesini de talep ediyor.

Hindistan’da Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Çarşamba günü ülkede 481 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 134 bin 699’a yükseldi.

1,3 milyar nüfusa sahip olan ülkede son 24 saatte 44 bin 376 yeni Covid-19 vakası tespit edildi, toplam vaka sayısı 9 milyon 222 bin 216’ya çıktı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.