Dünyaİklim KriziManşet

Hindistan’da kasırga: Milyonlarca kişi tahliye edildi

0
Yaklaşan Yaas Kasırgasına karşı, bölge halkı yaşadıkları alanı terk etmeye çağırılıyor.

Batı Bengal ve Odisha’da acil durum ekipleri görevlendirildi.

Yetkililer, Batı Bengal’de en az 20 ilçenin kasırgadan etkileneceğini belirterek söz konusu ilçelerde kalan on binlerce kişinin barınaklara taşındığını duyurdu. Odisha’da da yaklaşık 15 bin kişinin tahliye edildiği açıklandı.

Ulusal Afet Müdahale Gücü de (NDRF), Batı Bengal’in 14 ilçesindeki deniz seviyesinin altında kalan alanlarda yaşayan sekiz milyonun üzerinde insanın insanın tahliye edildiğini kaydetti.

Denizdeki yüksek su sıcaklıkları, hızlı yoğunlaşmayı tetikleyerek bu tür doğa olaylarının oluşmasını tetiklerken, küresel ısınmanın da etkisiyle kasırga, siklon, fırtına gibi doğa olaylarının sıklığı ve şiddeti de geçmişe göre giderek artıyor. Kuzey Bengal Körfezi’nde deniz yüzeyi sıcaklıklarının 34 derece Santigrat (93 derece Fahrenheit) civarında olduğu tahmin ediliyor.

Geçen hafta Tauktae Kasırgası’nda 29 kişi ölmüştü

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgınından en çok etkilenen ülkelerden Hindistan’ın yılın bu dönemlerinde sıkça tropikal rüzgarların etkisi altında kaldığı biliniyor. Geçen hafta şiddetlenen ve Hindistan’ın kuzeybatısını vuran Tauktae Kasırgası 29 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Yaas Kasırgası’nın uzaydan görünümü.

Geçen yıl da 165 km. hızla Kalküta yakınlarında karaya çıkan Amphan Kasırgası, Hint Okyanusu’nda kaydedilen en şiddetli fırtınalardan biri olarak kayıtlara geçmişti. Amphan, mayıs ayında karaya çıkmadan önce zayıflamış olsa da, Hindistan ve Bangladeş’te düzinelerce kişinin ölümüne yol açtı. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.