KadınManşet

Hindistan’da kadınların zaferi: “Boş ol” uygulaması yasa dışı ilan edildi

0

Hindistan’da kadın örgütleri Yüksek Mahkemenin erkeklerin üç kere “boş ol” diyerek evliliklerini sona erdirme yetkisini sona erdiren kararını kutluyor. Müslüman erkeklerin üç kere “boş ol (talaq)” kelimesini söyleyerek eşlerinden boşanabilmelerinin yasal olarak kabul edildiği Hindistan’da, Yüksek Mahkeme 3’e 2 çoğunlukla bu uygulamanın anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.

Bharatiya Muslim Mahila Andolan üyesi, kadın hakları aktivisti Zakia Soman mahkemenin vermiş olduğu karar için “Hindistan’daki Müslüman kadınlar için tarihi bir gündür ancak mücadelemiz burada bitmemiştir” dedi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi de “tarihi kararın güçlü bir tedbir” olduğunu ifade etti.

Erkekler Whatsapp’tan boşanabiliyordu

İslam’ın erkeklere tanımış olduğu evliliği sona erdirme yöntemi Skype, Whatsapp veya SMS aracılığıyla da geçerli sayılıyordu. Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerde yasaklanmış bir uygulama olan “boş ol” uygulaması geçtiğimiz salıya kadar 90 milyon Müslüman kadının yaşadığı Hindistan’da yasal bir uygulamaydı. Söz konusu uygulama sadece erkekler için geçerliydi, kadınlar ise bu şekilde evliliklerini sona erdirme hakkına sahip değillerdi.

Beş kadın ve iki kadın örgütü dava açmıştı

Davalar söz konusu boşanma şekli ile evlilikleri sona ermiş olan beş Müslüman kadın ve iki hak örgütü tarafından açılmıştı. Hakimlerden üçü uygulamayı “İslam’a aykırı, keyfi ve anayasaya aykırı” olarak tanımladı. Mahkeme aynı zamanda Parlamentoya konu hakkında yasa yapması için çağrıda bulundu.

5 dinden 5 hakim Kuran’ı inceledi

Hindistan’daki ana inanışların hepsini, Hinduizm, Hristiyanlık, İslam, Sihizm ve Zerdüştçülüğü temsil eden hakimlere danışmanlık sunabilmeleri için Kuran’ın İngilizce bir kopyası verildi. Akademi dünyası, “boş ol” uygulamasının Kuran’da yer almadığına dikkat çekiyor. Davaya bakan beş hakim de uygulamanın “dinin bütünleyici unsurlarından biri olmadığına ve anayasal ahlakı ihlal ettiğine” karar vermişti. Üçe iki oy ile “boş ol” uygulamasını altı aylığına engelleyerek uygulamayı yasaklayan bir kanun çıkarılmasının tartışılması için parlamentoya devretmişlerdi.

Hindu Times’ın Nisan’da yayınlamış olduğu habere göre “boş ol’ uygulaması yemek verilmesinde gecikme gibi ‘küçük sorunlarda” uygulanmaktaydı. Ancak Müslüman hukukunu destekleyen bir komitenin yönetim kurulu üyesi olan Kamal Faruqui, Modi’yi kararı Müslüman azınlık üzerinde politik bir avantaj olarak kullanmak için desteklemekle suçlamıştı. “Kararı olumlu bir karar olarak görmediklerini” belirten Faruqui “boş ol” uygulamasının din ve şeriatlarının bir parçası olduğunu” belirtti.

(Bianet)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.