ManşetDoğaİklim Krizi

Hindistan’da iklim krizine karşı 18 bin kilometrelik insan zinciri

0

Hindistan’ın kuzeyinde yer alan ve son yıllarda büyük sel felaketleriyle mücadele etmek zorunda kalan Bihar eyaletinde çevre sorunlarına ve ekolojik adalete dikkat çekmek için 18 bin kilometre uzunluğunda insan zinciri oluşturuldu. Eyalet yerel yönetimi tarafından organize edilen eylemde 50 milyon kişinin katıldığı duyuruldu.

İklim ve ekolojik krizin başlıca tema olduğu eylemde, erken yaşta zorla evlilik, uyuşturucu bağımlılığı gibi diğer sosyal konulara dikkat çeken pankartlar da taşındı. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda insanların el ele tutuşarak ve kol kola girerek oluşturdukları zincirin su üzerinde kayıklar ile devam ettirildiği de dikkat çekti.

Hindistan’ın selden en çok etkilenen bölgesi

103 milyon nüfusa sahip Bihar eyaleti, Hindistan’ın selden en çok etkilenen bölgesi. Özellikle iklim krizinin etkileriyle artan düzensiz yağışlar sebebiyle eyalet son yıllarda yüzlerce kişinin can kaybına ve mal kaybına yol açan sel felaketleri deneyimledi.

 

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’ndeki (IPCC) bilim insanları, küresel ve yerel sıcaklıklardaki artışın yağışlardaki gözlenen anormalliklere katkıda bulunduğunun altını çiziyor. IPCC tarafından yayınlanan Değişen İklimde Okyanuslar ve Kriyosfer Özel Raporu’nun yazarlarından Roxy Mathew Koll, bölgede artan yağışları şu şekilde değerlendiriyor:

Bihar ve Uttar Pradesh-Uttarakhand kuşağının bazı kısımları zaten şiddetli yağış olaylarının sayısı açısından yükselen bir eğilim sergiliyor. Derinlemesine atıf çalışması yapmadıkça her bir olayın iklim değişikliğinden kaynaklandığını kesin olarak saptayamamıza rağmen, küresel ve yerel sıcaklıklardaki artış bölgedeki yağışta gözlenen anormalliklere katkıda bulundu.

UNEP: Kararlılığı gösteriyor

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Hindistan’ın Bihar eyaletinde tahminen 50 milyon insan, dün 18.000 km’yi aşan devasa bir insan zinciri yaptı. Neden? İklim krizinde olduğumuzun farkındalığını artırmak ve gezegenimizi korumak için kararlılık göstermek için” ifadelerini kullandı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.