Hindistan’da aşırı sıcaklar dokuz kişinin ölümüne neden oldu

Hindistan'ın doğusundaki rekor sıcaklar nedeniyle nisan ayında en az dokuz kişi hayatını kaybetti.

Hindistan‘ın doğusunda Mart’ta hissedilmeye başlayan sıcak dalgası nedeniyle Nisan’da dokuz kişi hayatını kaybetti. Meteoroloji yetkilileri, sıcaklıkların Mayıs’ta da mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ifade ediyor.

Reuters’in aktardığına göre Hindistan’da 19 Nisan’da başlayan genel seçimlere katılımın düşük olmasının sebeplerinden biri de kavurucu sıcaklar. Ülkenin doğusunda Nisan’da ortalama sıcaklık 28,12 derece olarak kaydedildi. Kayıtların tutulmaya başlandığı 1901 yılından bu yana Hindistan’da nisan ayı için görülen en yüksek sıcaklık kaydedilmiş oldu.

Hindistan Meteoroloji Dairesi Başkanı Mrutyunjay Mohapatra, bölgedeki yüksek sıcaklıklardan, Asya‘da sıcak ve kuru havaya, Amerika‘nın bazı bölgelerinde ise daha şiddetli yağışlara yol açan “El Nino” fenomeninin sorumlu olabileceğini söyledi.

Hindistan’da köylüler kuraklığa karşı duvar ördü
Sıcak dalgası Türkiye’de: Neden ısınıyoruz?
Madagaskar’da rekor sıcak dalgası: İklim krizi olmasa ‘neredeyse imkansızdı’

Mohapatra, sıcak dalgalarının nedeni olarak, ülkenin güneydoğu kıyısı yakınlarında yüksek basınçlı bir dolaşımın görülmesini ve daha az gök gürültülü fırtına yaşanmasını gösterdi.

Ülkenin, yılın bu zamanlarında tipik olarak sıcak dalgalarına tanık olan orta ve kuzeybatı bölgelerininse geçtiğimiz ay aralıklı gök gürültülü sağanak yağışlar nedeniyle büyük ölçüde korunduğu belirtildi.

Meteoroloji ofisi, sıcak dalgası koşullarının önümüzdeki günlerde kademeli olarak azalacağı tahmininde bulundu. Mayıs ayındaki yağışların muhtemelen normal olacağı ve muson sezonunun ikinci yarısında, genellikle daha yüksek yağış getiren La Nina iklim düzeni nedeniyle, haziran ve temmuz aylarına kıyasla ağustos ve eylül aylarında daha fazla sağanak yağış görülmesi öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR