İklim KriziManşet

Hindistan ve Bangladeş’te Remal Kasırgası: Yedi kişi öldü, 1 milyon kişi yerinden oldu

0

En az dokuz kişi yaşamını yitirdi

Bangladeşli kalkınma örgütü BRAC‘a göre, Bangladeş’in Barishal, Satkhira, Patuakhali, Bhola ve Chattogram şehirlerinde yedi kişi öldü. Hint medyası da  kasırga nedeniyle Batı Bengal‘de iki kişinin öldüğünü bildirdi.

İki milyon kişinin yaşadığı bölgede kasırga nedeniyle Bangladeş’in  dokuz kıyı bölgesi ile Mongla ve Chittagong‘un liman bölgelerinden 800.000 kişiyi tahliye edildi. Hindistan’ın Sundarbans mangrov ormanlarında yaşayan yaklaşık 150 bin kişi de iç bölgelere taşındı. Tahliye edilenleri oluşturulan 9 bin barınakta barındırmak için gönüllüler görevlendirilirken, okullar da bir sonraki duyuruya kadar kapatıldı.

Lemar kasırgası nedeniyle çok sayıda ağaç söküldü, evler hasar gördü ve ada köyleri sular altında kaldı. İki ülke tarafından paylaşılan Sundarbans Deltası’ndaki koruyucu setler yüksek gelgitler nedeniyle aşıldı ve hasar gördü. Myanmar‘daki Rohingya topluluğundan Bangladeş’in Cox Bazar’ına sığınan insanlar , barınaklarının branda veya bambu gibi sağlam olmayan yapılardan yapılmış olması nedeniyle özellikle savunmasız durumda.

Hindistan’ın Kalküta havaalanı Pazar öğleden sonra faaliyetlerini askıya alarak 50 yurt içi ve yurt dışı uçuşu iptal etti. Ulusal Afet Müdahale gücü ise güçlü rüzgarlar nedeniyle devrilen ağaçları yoldan kaldırmaya çalışıyor.

Yetkililerin kazaları önlemek için elektriği kesmesinin ardından milyonlarca kişinin etkilenen bölgelerde elektri halen kesintisiz olarak sağlanabilmiş değil. Ayrıca düşen ağaçlar ve yıkılan yapılar da elektrik hatlarına büyük zarar verdi. Batı Bengal Enerji Bakanı Aroop Biswas‘a göre karaya vardıktan sonraki bir saat içinde trafoların hasar gördü, en az 356 elektrik direği söküldü. 

IMD, X’te Pazartesi günü saat 11:43’te (06:13 GMT) siklonik fırtınanın Bangladeş’in limanı Mongla’nın yaklaşık 40 km (24,9 mil) kuzeybatısında, Kalküta’nın 90 km (56 mil) doğusunda ve Batı Bengal’deki Canning‘in 90 km kuzeydoğusunda olduğunu bildirdi.

Kasırganın muhtemelen başlangıçta “kuzey-kuzeydoğuya” doğru hareket edeceğini tahmin eden kurum, ardından yavaş yavaş daha da zayıflamadan önce kuzeydoğuya, iç bölgelere doğru hareket edeceğini ekledi.

İklim değişikliği Güney Asya’daki kasırgaları yoğunlaştırıyor

Araştırmalar, her iki ülkenin de ülkenin iklim krizinin etkilerine karşı dünyanın en savunmasız ülkelerinden biri olduğunu gösteriyor.

Kuzey Amerika‘da tayfun olarak da bilinen ve kasırga olarak da adlandırılan siklonlar, ılık okyanus suyu ve nemli havayla beslenen devasa rüzgar ve yağmur taşıyor. Bilim insanları iklim krizinin onları daha güçlü hale getirdiğini söylüyor.

Shenzhen Meteorolojik İnovasyon Enstitüsü ve Hong Kong Çin Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar tarafından 2021’de yayınlanan ve Frontiers in Earth Science dergisinde yayımlanan bir araştırma, insan kaynaklı iklim krizinin daha da güçlendirdiği Asya’daki tropikal kasırgaların yüzyılın sonuna kadar yıkıcı gücü iki katına çıkarabileceğini ortaya çıkarmıştı.

NASA‘nın Şubat 2024 tarihli raporuna göre de  artan sıcaklıklar nedeniyle kuzey Bengal Körfezi’nde Hindistan, Bangladeş ve Myanmar’ı etkileyen daha yoğun kasırgaların artması bekleniyor.

Kasırga, Batı ve Orta Hindistan’da bazı bölgelerinin şiddetli sıcaklık altında kavrulduğu, bazı şehirlerde sıcaklıkların 45 santigrat derecenin üzerine çıktığı, hastalıklara ve okulların kapatılmasına neden olduğu bir ortamda meydana geldi.

Hindistan’da aşırı sıcaklar dokuz kişinin ölümüne neden oldu
Delhi’de okullar aşırı sıcaklar nedeniyle erken tatil edildi

İklim bilimciler uzun zamandır bu aşırı hava koşullarının iklim krizi nedeniyle daha da yoğunlaşmaya devam edeceği ve Hindistan’daki milyonlarca insanın bununla bağlantılı risklere karşı savunmasız olacağı konusunda uyarıyordu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.