Hindistan üretilen aşının başka ülkelere satışını yasakladı

Oxford/AstraZeneca'nın Covid-19 aşısını üreten Hindistan Serum Enstitüsü'nün başka ülkelere aşı satışı durduruldu. Şu anda yalnızca Hindistan hükümetine aşı verilebiliyor. Britanya'da ise ilk aşı 82 yaşında bir diyaliz hastasına uygulandı.

Hindistan, kullanımına onay verdiği Oxford/AstraZeneca‘nın yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısını üreten Hindistan Serum Enstitüsü’nün, başka ülkelere aşı ihracını ve özel sektör aracılığıyla aşı satmasını geçici süreyle yasakladı.

Şirket Üst Yöneticisi Adar Poonawalla, AP’ye yaptığı açıklamada, hükümetin aşının kullanımına, “Hindistan’daki kırılgan toplum kesimlerinin korunduğundan emin olana dek ihracat yapılmaması koşuluyla” onay verdiğini belirtti.

Sadece hükümete aşı verilebiliyor

Diğer yandan aşının piyasaya sürülmesinin de yasaklandığına dikkati çeken Poonawalla, “Şu anda yalnızca Hindistan hükümetine aşı verebiliyoruz.” ifadesini kullandı.

AA’nın aktardığına göre dünyanın en büyük aşı üreticisi olan şirkete getirilen kısıtlama, gelişmekte olan ülkelere aşı sağlanmasını geciktirebilir.

Hindistan Serum Enstitüsü, Dünya Sağlık Örgütü‘nün (DSÖ) öncülük ettiği Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında ihtiyaç duyan yoksul ülkelere verilmek üzere 1 milyar doz aşı üretmeyi planlıyordu.

Aşıların ulaşması baharı bulabilir

Şirketin COVAX’a teslim edilmek üzere Oxford/AstraZeneca aşısı ve henüz onaylanmayan ABD’li Novavax şirketinin geliştirdiği aşıdan 100’er milyon doz üretmek üzere sözleşme imzaladığına dikkati çeken Poonawalla, söz konusu sözleşmeye ek olarak 300 ila 400 milyon doz üretilmesi için görüşmeler yürütüldüğünü, ayrıca yıl sonuna kadar COVAX’a 200 ila 300 milyon doz daha aşı sağlamasının planlandığını aktardı.

İhracat yasağı nedeniyle, söz konusu ülkelere ilk aşıların ulaşmasının baharı bulabileceği öngörülüyor.

İlk aşı 82 yaşında bir diyaliz hastasına

Öte yandan Britanya’da acil kullanım onayı alan Astra Zeneca/ Oxford aşısı, dünyada ilk kez 82 yaşında Brian Pinker isimli diyaliz hastasına uygulandı.

82 yaşındaki diyaliz hastası Pinker, aşılamanın ardından şunları söyledi:  “Bugün Covid aşısı olduğum için çok mutluyum ve bu aşı Oxford’da üretildiği için çok gururluyum. Şimdi eşimle 48’inci evlilik yıldönümünü kutlamayı dört gözle bekliyorum”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR