Hindistan, son 122 yılın en sıcak şubat ayını geçirdi: 29.5 derece

Hindistan Meteoroloji Dairesi'nin açıkladığı şubat ayı sıcaklıklarının karşılaştırmalı verilerine göre, ülkede bu yıl son 122 yılın en sıcak şubatı yaşandı. Ülke, şubat ayında normalden yüzde 68 daha az yağış alırken, ortalama maksimum sıcaklıklar da 29.54 derece olarak ölçüldü.

Hindistanlı yetkililer, önümüzdeki ilkbahar aylarında sıcaklık artışlarının sürebileceğin uyarısı yaptı; “mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıkların ülkenin doğusu, kuzeydoğusu ve merkezini” etkisi altına alacağını öngördüklerini kaydetti.

IMD, hafta başında 2023 için sıcak dalgası uyarısı yapmış, daha sonra bu uyarıyı kaldırmıştı.

Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi Hindistan, geçen yıl, aşırı sıcakların tarım ürünlerini vurması nedeniyle buğday ihracatına kısıtlama getirmişti. Öte yandan, sıcak dalgaları ülkedeki enerji ihtiyacını da artırırken geçen yıl bazı eyaletlerde elektrik kesintileri yaşanmıştı.

Hindistan’da sıcak dalgası: Hasat kavruldu, milyonlarca insan risk altında
Pakistan ve Hindistan aşırı sıcaklarla mücadele ediyor: Cehennemde yaşıyoruz
Hindistan’da sıcak dalgasıyla termometreler 49’u gördü: Ne anlama geliyor?

Gıda güvenliği risk altında

Art arda ikinci yıl yaşanacak bir sıcak dalgası, buğday, kolza tohumu ve nohut üretimini azaltabilir ve hükümetin gıda enflasyonunu düşürme çabalarını zorlaştırabilir. Hindistan, ekim ve kasım aylarında ekim ve mart ayından itibaren hasat ile yılda yalnızca bir buğday ürünü yetiştiriyor. Daha yüksek sıcaklıklar, yaz mevsiminde enerji tüketimini de arzın üzerine çıkarabilir.

Reuters‘e konuşan küresel bir ticaret şirketi olan Mumbai merkezli bir bayi, “Buğday mahsulü, daha yüksek sıcaklık nedeniyle zaten strese tanık oluyor. Daha sıcak bir mart ayı,  kesinlikle verim kaybına yol açacaktır” dedi.

Hindistan Sağlık Bakanlığı da dün tüm eyaletlere ve birlik bölgelerine gönderilen bir mektupta, “Sıcaklıklar ülkenin bazı yerlerinde zaten olağandışı yüksek seviyelere ulaştı” uyarısında bulundu. Mektupta hükümetin, ülke çapındaki sağlık kurumlarını “sıcaklık ile ilgili sağlık eylem planları” uygulaması” istendi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR