Hindistan eşcinsel ilişkiyi ceza kanunundan çıkardı

Hindistan Anayasa Mahkemesi tarihi bir karara imza attı. Eşcinsel ilişkileri 10 sene hapisle cezalandıran yasanın iptaline karar verildi. Hindistan Ceza Kanunu’nun 377. maddesinde, eşcinsel ilişkiler “doğa kurallarına aykırı cinsel birleşme” olarak tanımlanıyor ve 10 yıl hapisle cezalandırılıyor.

LGBTİ aktivistleri dansçı Navtej Singh Johar,  gazeteci Sunil Mehra, aşçı Ritu Dalmia, iş insanı Ayesha Kapur ve otelci Aman Nath, İngiliz sömürgesi döneminden kalma yasanın kaldırılması için dava açmış, 26 aktivist daha onlara katılmıştı. Aktivistlerin açtığı dava sonucunda, Yargıtay Mahkemesi eşcinsel ilişkinin bir suç olmadığına hükmetti.

2004’te reddedilmiş, 2009’da karar bozulmuştu

2004’te LGBTİ’ler kanunun iptali için başvurmuş ancak Delhi’deki Yüksek Mahkeme başvuruyu reddetmişti. 2009’da başka bir yüksek mahkeme başvuruyu kabul etmiş ve eşcinsel ilişkilerin “yasadışı” nitelenmesinin ayrımcılık niteliği taşıdığını, temel hak ve özgürlüklerin ihlali anlamına geldiğine karar vermişti. Ancak Yüksek Mahkeme’nin kararı, Yargıtay tarafından bozulmuş ve Yargıtay “yasanın mahkemelerde değil, parlamentoda iptal edilmesi gerektiğini” söylemişti. Buna karşın 10 yılı aşkın süredir Mumbai ve Yeni Delhi kentlerinde Onur Yürüyüşleri düzenleniyor. Ayrıca 2014’te Yüksek Mahkeme’nin verdiği kararla, resmi belgelerdeki cinsiyet seçeneğine “diğer” ibaresi eklendi.

 

(Bianet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

İspanya’dan aşırı hava olaylarına karşı işçilere dört günlük ‘iklim izni’

Yeni yasaya göre, olası bir iklim veya meteorolojik tehdit durumunda insanlardan evde kalmaları istenirse, işçiler dört gün ücretli izin alabilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR