Bilim-TeknolojiDünyaManşet

Hindistan, Ay’ın ‘karanlık tarafına’ uzay aracı gönderdi

0

Hindistan, Chandrayaan-3 adlı insansız uzay aracını başarıyla Ay yolculuğuna çıkardı. Her şey planlandığı gibi giderse, Hindistan, Ay’ın keşfedilmemiş bir bölümü olan Güney Kutbu‘na, rokette önemli bir hasar bırakmayan ‘yumuşak iniş’ gerçekleştiren ilk ülke unvanını kazanacak.

Ülke, bunun için yaklaşık 80 milyon dolar harcayacak.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, misyonun başarıyla sonuçlanması halinde ABD, Sovyetler Birliği ve Çin‘den sonra Ay’a kontrollü iniş gerçekleştiren dördüncü ülke de Hindistan olacak.

2020 yılında Chandrayaan-2 fırlatılmış; başarılı bir şekilde yörüngeye de yerleşmiş ancak Ay’a iniş yapacak modül ve insansız araç yere çakılarak parçalanmıştı. Ay’ın Güney Kutbu, uzay araştırmaları için özel bir önem taşıyor çünkü buradaki buz kütleleri gelecekte kurulacak olası bir aktarma istasyonunun sürdürülebilir olmasını sağlayabilecek.

Bu bölgedeki bazı kraterlerin milyonlarca yıldır Güneş ışığı almadığı ve sıcaklığın -230 C gibi aşırı düşük bir seviyede olduğu biliniyor. Bu nedenle de bütün Ay misyonları toprak ve sıcaklığın daha makul düzeyde olduğu Ekvator yakınlarına iniyor. Hindistan Uzay Ajansı yetkileri, Chandrayaan-3 misyonunun başarısız olma ihtimalini azaltmak için için tüm önlemlerin alındığını  söyledi.

Hindistan’ın, 2008’deki 79 milyon dolara mal olan ilk Ay misyonu Chandrayaan-1 ile Ay yüzeyinde su olduğuna dair kanıtlar bulunmuştu.

‘En ucuz’ uzay programı

Hindistan’ın uzay programı, diğer ülkelerin harcadıklarıyla karşılaştırılamayacak kadar düşük. 2018’de, tek bir kutup uydusu fırlatma aracıyla 104 uydu fırlatarak rekor kırmışlardı. Mars’a gerçekleştirilen tek misyon olan Mangalyaan’ın maliyeti de yaklaşık 75 milyon dolardı. Hindistan’ın tüm uzay misyonları için temel ilkesi;  yeniden kullanılabilirlik ve bileşenleri yerel olarak tedarik etmek.

Ülkenin uzay programının toplam bütçesi ise 1,5 milyar dolar.

You may also like

Comments

Comments are closed.