DünyaManşet

Himalayalar’dan düşen buz kütlesi sele yol açtı: 14 kişi öldü, 150 kişiden haber alınamıyor

0

Hindistan‘ın kuzeyindeki Himalaya Dağları‘ndan bir buz kütlesinin kopup baraja düşmesi sel felaketine yol açtı. Rishiganga Hidroelektrik Santrali tamamen yıkıldı, Dhauliganga Santrali ise ağır hasar aldı.

Bu barajın yakınlarındaki bir tünelde 14 kişinin cesedine ulaşıldı. Enkaz altında kalan bir tünelden 16 kişi kurtarıldı, bir başka tünelde de 35-40 kişinin mahsur kaldığı belirtildi. Her iki barajda görev yapan 150 kişidense haber alınamıyor.

Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor

Nanda Devi buzulundan kopan kütlenin barajı taşırmasının ardından Hindistan Hava Kuvvetleri mobilize edildi, arama kurtarma çalışmaları için afet bölgesine ekipler sevk edildi.

Durumun yakından takip edildiğini duyuran Başbakan Narendra Modi sosyal medya hesabındaki paylaşımında “Tüm ülke Uttarakhandlılar için dua ediyor” diye yazdı.

Sel ve toprak kayması yaygın

Yetkililer Alaknanda Nehri‘nin çevresinde yaşayanlara güvenli bölgelere sığınmaları için uyarıda bulundu. Komşu eyalet Uttar Pradesh‘te de nehir yataklarının bulunduğu bölgelerde alarm verildi.

Batı Himalayalar’daki Uttarakhand eyaletinde aniden ortaya çıkan sel ve toprak kayması yüzünden ortaya çıkan felaketler sık yaşanıyor.

Uttarakhand’da 2013 yılında yılında aşırı yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymalarında 5 binden fazla kişi can vermiş, “Himalaya tsunamisi” olarak bilinen olayda binlerce ev de kullanılamaz hale gelmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.