Günün ManşetiKültür-SanatManşet

Hikâye anlatıcısı Güneşin Aydemir ile masalın doğuşuna yolculuk

0

Her şey çocuklukta başlar. Annemizin, babamızın, babaannemizin ya da öğretmenimizin okuduğu masallar uçsuz bucaksız bir hayal aleminin kapısını açar. Zira orada başka bir gerçeklik vardır. Büyüyüp daha az hayal kurdukça dinlediğimiz o masalların aslında bir mesaj verdiğini fark ederiz. Bir nevi kılavuzumuz olurlar.

Bana Bir Masal Anlat. Gerçeği Dinlemek İstiyorum!” etkinliğinde de benzer bir düşünceden yola çıkılmıştı. Masal deyip geçmeyip, içindeki bilgilere bakmalıydık. Masallar geçmişin bilgisini bize getirdiğine göre bugünün bilgisini de geleceğe götürebilirdi. Ama nasıl?
Yeşil Düşünce Derneği‘nin ev sahipliğinde masal severlerle buluşan hikâye anlatıcısı Güneşin Aydemir, bize geleceği şekillendirmede masalların ve hikâye anlatıcılığının önemini anlattı.

Söz anlamına gelen masalın geleneksel ve sezgisel bilginin buluşmasıyla ortaya çıktığını söyleyen Güneşin, kadim bilginin kökeninin doğa olduğunu hatırlatarak Aborijinleri örnek gösterdi. Kendi yaşadıkları ortamı resmederek anlatan Aborijinlere karşılık Türkiye’de Sarıkeçeliler ve Berivan gibi göçer topluluklarda da bu tür sanatsal izlere rastlanıyor. Şarkılarla toplumda iz bırakan olaylar anlatılıyor, ustadan çırağına geçiyor.

Akademik olarak masalların edebiyat ve halk kültürü türü altında incelendiğini anlatan Güneşin, edebiyat dışında psikolojide de geniş yer aldığını, insanların ortak bir bilinçaltında buluştuğunu öne süren İsviçreli psikiyatr Carl Gustav Jung‘un (Sigmund Freud’un öğrencisi) araştırmalarına konu olduğunu söyledi.

Kahramanın yolculuğunu anlatan masalların insanoğlunun ruhunun gelişmesini amaçladığını söyleyen Güneşin, sosyoloji alanında da masallardaki öğelerin içinde bulunulan toplumun değer yargılarına dair pek çok ipucunu taşıdığını anlattı.

Güneşin konuşmasına tanıdığı en ilginç “iklim bilimcilerinden” biri olan Salih Amca ile devam etti. Ege’de yaşayan yörük Salih Amca’nın her yıl 12 gün boyunca güneşi, ayı, bulutu, rüzgarı izleyerek 1 yılın hava tahminini yapabilmesinin mantık sınırlarını nasıl zorladığından, Salih Amca’nın uyguladığı yöntemlerin benzerinin Karadeniz’de de uygulandığını keşfettiklerinden bahsetti.

Etkinliğin en ilgi çekici anlarından biri de masal atölyesi oldu. Etkinliğin sonunda katılımcılar ortak bir masal çemberi oluşturarak, ritm çalışmarı eşliğinde hayal alemine doğru yeni bir kapı açtılar.

 

[Kuşlar, Orman ve Ben] Memlekette şu masal işi nasıl buralara geldi anlatayım

[Kuşlar, Orman ve Ben] Memlekette şu masal işi nasıl buralara geldi anlatayım II

Damdan avluya düşen hikayeler: Mardin Masalcılar Buluşması

 

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.