Editörün SeçtikleriEkolojiManşet

Heybeliada’da yangın mevsimi bitti, kesim mevsimi başladı

0

Heybeliada son yıllarda iklim krizinin neden olduğu artan sıcaklıklar ve kuraklığın da etkisiyle sıklaşan orman yangınlarından etkilenen yerlerden birisi.

Toplam yüzölçümü 251 hektar olan Heybeliada’da 2020 yılında 6 hektar, 2021 yazında ise 7 hektar orman yandı. Yangın mevsimi geride kaldı ancak şu anda da kesim mevsimi başlamış durumda.

‘Kesimler ekim ayında yoğunlaştı’

Ormanlık alanlarda yoğun bir şekilde ağaç kesimi yapıldığını belirten Dünya Mirası Adalar’dan Derya Tolgay, “Kesimler özellikle ekim ayında çok yoğunlaştı. Yangınların hemen sonrasında bir kısım ağaç orman yollarının sağ ve soldan üçer metre tıraşlanmasıyla kesilmişti. Daha sonra iç kısımlardan da ağaçlar kesilmeye başlandı” dedi.

Domuz tepesinde yapılan kesimin yanı sıra, Alman koyu, Asaf, Küçüktür yolu ve Çam limanında kesimler devam ediyor.

Yeşil Gazete’ye konuşan Tolgay, kesim yapan görevliler ile konuşmaları sonucunda “Ormanda insanların üzerine düşebilecek” ve “ölmüş” ağaçların kesildiği bilgisini aldıklarını söyledi.

Fotoğraf: Dünya Mirası Adalar

‘Söyledikleri gerekçeler kabul edilemez’

Bu açıklamayı ada sakinleri olarak kabul etmediklerini ifade eden Tolgay, kesilen ağaçların birçoğunun sağlıklı olduğunu belirtti. Doğru olsa dahi bu işlemleri kabul edilemeyeceğini dile getiren Tolgay şu ifadelere yer verdi:

“Ölü ağaçları kestiklerini söylüyorlar ancak bu ağaçlar da buradaki ekosistemin bir parçası. Normalde o ağaçlar orman içerisinde kalır ve ekosisteme bir ev oluşturur ve doğanın döngüsünü sağlardı. Ayrıca burada kızılçam ağaçları var ve hepsinin gövdesi eğik. Tarihte daha bir kez bile bir insanın üzerine düşüp yaralanmaya neden olmadılar. İlk kez bu sene bu kadar hoyrat bir şekilde kesim yapılıyor.”

Dünya ortalamasının çok üzerinde odun üretimi

Ülke ekonomisi kötüye gittikçe bütün doğal varlıkların hükümet tarafından satılacak bir kaynak olarak görülmeye başlandığını belirten Derya Tolgay, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nden Doç. Dr. Cihan Erdönmez tarafından paylaşılan bir grafiğe atıfta bulundu.

Yıllık odun üretiminin ormanlardaki toplam ağaç servetine oranını gösteren grafiğe göre Türkiye’deki odun üretimi dünya ortalamasının çok üzerinde gerçekleşiyor. Derya Tolgay, “Bence bu grafik neyle karşı karşıya olduğumuzu çok güzel bir şekilde anlatıyor” ifadelerini kullandı.

‘Adalar’ın korunması gerekiyor’

Ada halkı olarak birçok akademisyen ile adalarda turlar düzenlediklerini belirten Derya Tolgay, “Uzmanlar Adaların büyün vejetasyonunun korunması gerektiğini söylüyor. Hem zengin bir biyoçeşitliliğe sahip hem de kuşların göç yolu üzerinde” dedi.

Ancak Derya Tolgay’a göre hem uzmanların hem yerel halkın hem de seçilmiş yönetimlerin söz hakkı ellerinden alınarak büyük bir yıkıma imza atılıyor.

Dilekçeler hazırlandı

Ada halkı, ağaç kesimlerinin neden yapıldığına dair cevap almak ve kesimlerin durdurulmasını talep etmek amacıyla dilekçeler hazırladı.

Dileyen kişiler bu adres üzerinden Adalar Orman İşletme Şefliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne hitaben yazılmış dilekçe örneklerine ulaşarak Ada halkının mücadelesine destek olabilecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.